Turski dron oboren u Iraku

Beta pre 18 dana

Protiv-vazduhoplovna odbrana Iraka je objavila da je danas oborila tursku bespilotnu letelicu (dron) iznad severnog iračkog grada Kirkuka.

General Abdul Salam, zamenik komandanta iračke protivvazdušne odbrane, rekao je novinarima da je dron u Irak doleteo iz pravca Sulejmanije, u Turskoj.

Saopšteno je da je dron pao na jednu kuću i oštetio je.

Turski zvaničnici nisu odmah komentarisali.

Upad turskog drona u Irak dolazi u vreme zabrinutosti zbog nestabilne bezbednosne situacije na Bliskom istoku, ali i u vreme kada te dve države pokušavaju da uspostave bliže ekonomske i bezbednosne veze.

Turska često napada ciljeve u Siriji i Iraku za koje smatra da su povezani s Radničkom partijom Kurdistana (PKK), kurdskom separatističkom oružanom grupom koja vodi pobunu protiv Turske još od 1980-ih i zabranjena je tamo kao i u Iraku.

PKK ima baze u poluautonomnom kurdskom regionu na severu Iraka. Poslednjih meseci Turska je povećala svoje trupe u severnom Iraku i zapretila ofanzivom da bi izbacila snage PKK iz graničnog područja.

Zvanični Bagdad se žalio da su ti napadi kršenje njegovog suvereniteta, ali je i sam poslednjih meseci zaoštrio stav prema PKK.

Kirkuk je strateški važan grad s verski i etnički raznolikim stanovništvom. Bio je poprište sukoba protiv ekstremističke grupe Islamska država.

(Beta, 29.08.2024)

Povezane vesti »

Turski dron oboren u Iraku

Turski dron oboren u Iraku

Novi magazin pre 18 dana
Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »