Putin optuženicima koji se priključe vojsci garantuje imunitet

Beta pre 5 sati

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon kojima se optuženima za zločine daje imunitet ukoliko se pridruže ruskoj vojsci u borbama protiv Ukrajine.

Novi zakon koji je Putin juče odobrio omogućiće ruskim vlastima slanje 20.000 osoba pod istragom na prve linije fronta koji će zauzvrat biti izuzeti od krivične odgovornosti, piše Vašington post.

Predlog zakona je ovog leta podneo Vrhovni sud Rusije, a ruski parlament ga je usvojio nakon tri čitanja i on će spasiti optužene od suđenja i krivičnog gonjenja.

Ranije su samo Rusi koji su već bili osuđeni imali mogućnost da potpišu ugovor sa ministarstvom odbrane i pridruže se operacijama ruske vojske u ratu protiv Ukrajine.

Međutim novi zakon proširuje to pravo, te svako ko se suoči sa krivičnim prijavama u bilo kojoj fazi može da ugovorom sa vojskom izbegne zatvor.

Ruski nezavisni medij Important Stories izvestio je ranije ovog meseca ruske vlasti nakon početka primene novog zakona očekuju da će na prve linije fronta poslati otprilike 20.000 optuženika, uključujući osobe koje su pod istragom i one koji se nalaze u pritvorskim centrima širom Rusije.

Od početka rata, Rusija je aktivno regrutovala vojnike iz svog prenatrpanog zatvorskog sistema, prvo preko privatne vojne grupe Vagner, a kasnije kroz planove "Oluja Z" koje je sprovodilo ministarstvo odbrane.

Hiljadama kriminalaca je obećana je sloboda i poništavanje presuda ukoliko potpišu šestomesečne ugovore za borbu u Ukrajini. Bilo je bezbroj slučajeva da su se kriminalci vraćali sa fronta samo da bi ponovo izvršili krivično delo.

(Beta, 03.10.2024)

Povezane vesti »

Povezane vesti »

Ključne reči

Svet, najnovije vesti »