Arhiva » Vesti » Ekapija 17.03.2016

Početak teleradiologije u Srbiji - Završena digitalizacija mamografa u Domu zdravlja u Inđiji

Ekapija četvrtak, 17. mart 2016.  |  eKapija

Ilustracija (foto: Minerva Studio/shutterstock.com) Pokrajinski sekretar za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju AP Vojvodine, prof. dr Vesna Kopitović, posetila je Dom zdravlja "Dr Milorad Mika Pavlović" u Inđiji u kom je završena digitalizacija/softverska nadogradnja mamografa i informaciono povezivanje sa Centrom za radiologiju Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu za šta je Pokrajinski sekretarijat izdvojio 2.488.000 dinara.

Kako se navodi na sajtu Pokrajinske vlade, Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju je 2013. godine doneo poseban Program uvođenja nove informacione tehnologije u dijagnostici i lečenju od hroničnih nezaraznih bolesti i unapređenja radiološke službe na teritoriji AP Vojvodine.

Program, putem unapređenja radiološke dijagnostike hroničnih nezaraznih bolesti, omogućava rano i adekvatno lečenje pacijenata i uvođenje i razvoj centralnog digitalnog sistema arhiviranja i umrežavanja zdravstvenih ustanova u Autonomnoj pokrajini Vojvodini putem RIS/PACS sistema (Radiology Information System/Picture Archiving and Communication System).

- Ovaj sistem omogućava bolje praćenje pacijenata, ranije otkrivanje i tretiranje komplikacija, kvalitetniju i bržu obradu pacijenata uz ekonomičniju upotrebu sredstava očitavanjem radioloških nalaza van zdravstvene ustanove i mesta gde su načinjeni, dobijanje drugog specijalističkog mišljenja, superviziju nalaza i obavljanje konsultacija bez slanja pacijenta i ponavljanja skupih pregleda – kazala je Kopitović.

Cilj sprovođenja Posebnog programa je očuvanje i unapređenje zdravstvene zaštite stanovništva Autonomne pokrajine Vojvodine, a Klinički centar Vojvodine u Novom Sadu je nastavio njegovu realizaciju i 2014. i 2015. godine. Ukupna finansijska vrednost za ove tri godine iznosila je 45.800.000 dinara.

- Prisustvujete istorijskom momentu u stručno radiološkom pogledu, jer danas počinje teleradiologija u Srbiji. DZ Inđija je prva od devet ustanova zdravstvene zaštite, koliko je predviđeno Posebnim programom Pokrajinskog sekretarijata. Daljim širenjem mreže radiolozi iz cele Vojvodine će moći da komuniciraju sa Centrom za radiologiju Kliničkog centra Vojvodine i da razmenjuju iskustva i u nekim drugim patološkim promenama koje su značajne za pokrajinu - rekla je prof. dr Sanja Stojanović, upravnica Centra za radiologiju KCV.

Predsednik opštine Inđija Petar Filipović je rekao da je prošlo je pune četiri godine od kada je zamišljeno da mamograf počne da radi u domu zdravlja "Dr Milorad Mika Pavlović".

- Opština Inđija je izdvojila dva miliona dinara i uz dodatnu pomoć Pokrajinskog sekretarijata uspela da prevaziđe mnogobrojne administrativne i finansijske prepreke. U našoj opštini danas živi preko 22.000 punoletnih žena i jako je bitno da naše žene budu zdrave, jer takve daju snagu i kvalitet čitavoj zajednici – rekao je u obraćanju Filipović.


Objavljeno na sajtu ekapija.com »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.