Izvor: Slobodna Evropa arhiva vesti 13.04.2016

Orban: Bilateralne rasprave ne bi trebale da usporavaju priključenje EU

Slobodna Evropa 13.04.2016
Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas da ne želi da se upliće u raspravu Hrvatske i Srbije, ali je naveo da bilateralne rasprave dve zemlje ne bi smele da usporavaju priključenje Evropskoj uniji. "Naš je stav da ako postoji neka rasprava… »

Vučić: Sastanak sa Grabar Kitarović bio dobar i otvoren

Slobodna Evropa 13.04.2016
Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je sastanak s predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović u Mostaru bio otvoren i dobar, ali da su imali neke nesuglasice. "Imali smo dobar, otvoren razgovor, čini mi se iskren sa obe strane. Taj… »

Dačić za RSE: Odluka o Jeremiću nije bila laka

Slobodna Evropa 13.04.2016
Podrška kandidaturi Vuka Jeremića za generalnog sekretara UN nije bila laka odluka, rekao je u intervjuu za RSE ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić. "Nije tu u pitanju bila bilo kakva sumnja, već sagledavanje međunarodne situacije i šansi… »

Snažan zemljotres pogodio Mijanmar

Slobodna Evropa 13.04.2016
Zemljotres magnitude 6,9 stepeni pogodio je danas Mjanmar, a osjetio se i u dijelovima Indije. Za sada nema izveštaja o eventualnim žrtvama ili pričinjenoj šteti. Američki geofizički institut (USGS) je saopštio da se zemljotres jačine 6,9 stepeni… »

Italija: Za dva dana spašeno 4.000 migranata

Slobodna Evropa 13.04.2016
U utorak je u Sicilijanskom prolazu spašeno 2.154 migranata u 17 operacija spašavanja, uz 1.850 spašenih u ponedjeljak, objavile su talijanske obalne straže u saopćenju. Brodovi talijanske obalne straže i vojne mornarice, jedan norveški brod iz… »

Aerodrom u Briselu zatvoren drugi dan zbog štrajka

Slobodna Evropa 13.04.2016
Belgijski kontrolori letenja su danas nastavili štrajk, usled čega su otkazani letovi sa aerodroma u Briselu, koji pokušava da se vrati na ranije kapacitete nakon napada bombaša-samoubica 22. marta. Belgijski avioprevoznik "Brasels erlajns" saopštio… »

Južna Koreja izlazi na parlamentarne izbore

Slobodna Evropa 13.04.2016
Južna Koreja u srijedu je počela glasovati za novi parlament na izborima na kojima se očekuje pobjeda vladajuće konzervativne stranke Saenuri unatoč usporenom gospodarstvu i jednom od najneproduktivnijih četverogodišnjih razdoblja ikad. Odaziv u… »

Grabar-Kitarović: Skoplje zaslužuje snažniju potporu EU

Slobodna Evropa 13.04.2016
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je počela radni posjet Makedoniji izjavila je da je prema informacijama kojima raspolaže stanje na makedonsko-grčkoj granici zabrinjavajuće i poručila da Skoplje zaslužuje "puno snažniju… »

Vlada Hrvatske ukinula Mesićev ured

Slobodna Evropa 13.04.2016
Hrvatska Vlada je na sjednici u srijedu, 13.aprila, donijela izmjene i dopune Zakona o posebnim pravima predsjednika Republike Hrvatske nakon prestanka obnašanja dužnosti, kojima se bivšem predsjedniku Republike Stjepanu Mesiću zbog trenutnih… »

Skoplje: Sukobi i hapšenja, povrijeđeni novinari i demonstranti

Slobodna Evropa 13.04.2016
U Skoplju su u srijedu uveče drugu veče zaredom održane demonstracije kojim građani traže ostavku predsjednika Gjorga Ivanova zbog odluke da amnestira političare umiješane u aferu o prisluškivanju prijetnja bezbjednosti u zemlji. Medijatori za… »