Arhiva » Vesti » Blic 11.01.2017

Mali: Do kraja dana potpuno će biti čiste ulice prvog prioriteta

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je danas da saobraćaj u gradu funkcioniše otežano, da je nekoliko linija Gradskog saobraćajnog preduzeća (GSP) skraćeno i da su sve ulice prvog prioriteta prohodne, ali da će biti do kraja dana i potpuno očišćene.

Blic sreda, 11. januar 2017.  |  Beoinfo

- Skoro 20 sati sneg pada u Beogradu i sve naše ekipe su na ulicama. Noćas smo posuli više od 1.200 tona soli, što nije bio slučaj godinama ranije - rekao je Mali novinarima.

On je zamolio gradjane da budu strpljivi u saobraćaju, a vozače da koriste zimsku opremu, navodeći da je zabeležen veliki broj incidenata u prestonici zbog korišćenja letnjih guma.

- Imali smo jutros jedan takav problem na Zelenom vencu koji smo rešili -rekao je Mali.

Prestanak padavina se očekuje u narednih nekoliko sati, pa Mali kaže da će do kraja dana potpuno očišćene ulice prvog prioriteta.

- Ali, nakon 20 sati neprekindnih padavina grad funkcioniše. Imamo nekoliko skraćenih linija GSP-a, ali sve ulice prvog prioriteta su prohodne, i uz malo više vremena, saobraćaj funkcioniše - kazao je Mali.

Upitan koliko grad "koštaju" loši vremenski uslovi, Mali je rekao da u budžetu ima dovoljno novca za funkcionisanje zimske službe.

- Važno je da ljudi na vreme dodju na posao, da elekrtrane rade, GSP funkioniše. Na kraju zimske sezone ćemo reći koliko to košta, ali to imamo u budžetu i to nije neko veliko pitanje- rekao je Mali.

On je apelovao na Beogradjane da čiste ispred svojih kuća i zgrada, kao i da od sutra, kada se očekuju nešto veće temperature, obrate pažnju na probleme zbog snega koji će se topiti sa krovova, sa ledenicama...

Mali je, sa predsednikom Skupštine grada Nikolom Nikodijevćem obišao jutros radnike komunalnih preduzeća koji rade na niskim temperaturama i odneli im čajeve da se ugreju.

Predsednik gradskog parlamenta Nikola Nikodijević je rekao da je ovakva situacija uobičajena kada sneg pada 20 sati neprekidno.

- Iste probleme imaju i drugi veliki, bogatiji gradovi, imaju ih i Njujork i Berlin, imamo ih i mi. Još niko nije smislio sistem da hvata pahulje u letu - rekao je Nikodijević.

Kako je rekao, važno je da na kolovozu nema poledice, a zastoji nastaju zbog bljuzgavice koja se stvara usled stalnih padavina.

-Čim padavine stanu, očistićemo bljuzgavicu i saobraćaj će biti normalizovan - rekao je on.

Sve toplane rade normalno, dodao je Nikodijević, ali je naveo da ima problema sa pucanjem vodovodnih cevi, koje rešavaju ekipe "Vodovoda".

- Ove godine sledi zamena 70 kilometara cevi u gradu. Da je neko svake godine ulagao u obnovu 70 km infrastrukture, danas ne bismo imali taj problem. Mi od njega ne bežimo, već očekujemo da ga rešimo - zaključio je Nikodijević.


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2017 Netmark d.o.o.