Arhiva » Vesti » Blic 11.01.2017

Sneg ne prestaje da pada: Otežan saobraćaj po gradu, promene režima GSP-a

Sneg koji je padao cele večeri, uprkos najavama meteorologa da će prestati oko podneva, i dalje pada! Prema poslednjim podacima RHMZ debljina belog pokrivača je 20 centimetara, a u 14 časova temperatura je bila minus sedam.

Blic sreda, 11. januar 2017.  |  D.T. , Beta ,

Zbog novih nanosa otežan je saobraćaj na mnogim deonicama, Čitaoci "Blica" komentarišu da se sva vozila teško probijaju kroz grad, a povodom situacije na gradskim ulicama oglasio se i gradonačelnik Siniša Mali.

Iz GSP-a javljaju da se zbog otežanog saobraćaja promene dešavaju iz minuta u minut i posavetovali su građane da se putem medija informišu pre nego što se negde zapute linijama gradskog prevoza. Poslednja promena bila je na Zelenom vencu.

- Autobusi kojima je poslednja stanica na Zelenom vencu ne mogu da se tu okrenu, te su poslati do Ušća, kako bi svoj smer promenili tamo i građani ne treba da brinu da njima neće stići do svoje odrednice - javljaju iz GSP-a.

Pogledajte na Instagram-u

Putnici su nam se požalili da su čak i sat vremena čekali autobus 53, koji se zato dupke pun otisnuo sa Zelenog venca. U međuvremenu stigli su radnici Zimske službe "Beograd puta" i okretnica je sada raščišćena, pa se saobraćaj odvija normalno.

- Od Policijske uprave za Grad Beograd u Bulevaru despota Stefana pa sve do Doma omladine vozila stoje. Niko se ne miče. Putnici sami izlaze iz autobusa u poslednjem pokušaju da do posla stignu peške. Svi se bore za taksi, ali njihova vozila su puna - javlja nam jedna čitateljka.

Taksisti tvrde da je ovo jedan od najhaotičnijih dana od početka zime.

- Vozači su oprezni ili uplašeni, te se na prilazima svim frekventnim ulicama čeka po desetak minuta, ali najveći problem je trenutno u Ulici Jug Bogdana gde je autobus neuspešno pokušao da se okrene, te je sada cela ta ulica zakrčena i nedostupna za automobile - rekli su taksisti.

Ulica Jurija Gagarina, Takovska i Slavija u međuvremenu su se rasteretili, a prohodni su i Bulevar Milutina Milankovića i Pančevački most, dodaju oni.

- Trenutno su zastoji najveći na Brankovom mostu i na mostu Gazela u oba pravca, gde vozila praktično mile, a ista situacija je i na Mostu na Adi u pravcu ka gradu. I dalje problem predstavljaju Autokomanda u oba pravca i autoput, gde konstantno pristiže veliki broj vozila - kažu taksisti.

Loši vremenski uslovi doveli su i do brojnih promena u režimu vožnje Javnog gradskog prevoza.

- Linija 91 ide samo do česme u Ostružnici, dok je liniji 310 promenjena trasa, te ona zasada saobraća preko Bulevara kralja Aleksandra. Linije 307 i 308, kao i tramvaji pod brojevima 12 i 13, koje su jutros bile "skraćene", opet funkcionišu normalno - rekli su nam iz GSP-a.

Tramavaji su sa Banovog Brda ipak stigli samo do Nemanjine, gde se zbog kolapsa formirala kolona ovih vozila, a vozači su putnike izbacili napolje.

- Ovo je je Jezivo! Kolaps! Izbacuju nas iz tramvaja nasred Nemanjine! Sve mili, haos je - javlja nam sugrađanka, samo jedna od mnogih koji će danas zaskasniti na posao.

Kako javlja naše reporter sa lica mesta, tramvaji idu na Slaviju, ali ne mogu da skrenu u Resavsku ulicu, pored SKC-a, jer su šine pune snega. Čak su se i ona vozila koja su uspela da stignu do okretnice na Slaviji, tu zaustavila, verovatno u nemogućnosti da se kreću uzbrdo daljim trasama.

- Krenula sam skoro sat vremena ranije na posao i još sam u autobusu na Zrenjaninskom putu. Uveliko kasnim na posao, u gradu je haos - kometarisala je ogorčena Beograđanka Aleksandra A. koja je iz Borče krenula do Novog Beograda.

Što se privatnih prevoznika tiče, promene su jutros bile samo na minibusevima 505 i 513.

- Minibus 505 ovog jutra nije mogao da izađe na Sunčanu padinu, jer je uspon tamo zaista veliki, a ne radi se ni o ulici prvog prioriteta. Skraćeno je funkcionisai i minibus 513, ka Moštanici, mada se do podneva sve sredilo i oni opet saobraćaju svojim redovnim trasama. Sva ostala vozila rade normalno, a mi se trudimo da putnicima bude toplo. Apelujemo samo na druge vozače da ne ostavljaju kola nasred ulice, sa sva četiri upaljena pokazivača, jer ih je uz smetove i veliki broj vozila, veoma teško zaobići, te se stvaraju gužve - rekao je Drago Tošić, direktor Konzorcijuma privatnih prevoznika.

"Beograd put": Radimo bez prekida!

U "Beograd putu" agenciji Beta je rečeno da u svim delovima grada ima "sporadičnih problema" i da oni rade bez prekida kako bi očistili ulice prvog prioriteta.

Kako je rečeno, dokle god pada sneg, čistiće se samo ulice prvog prioriteta gde saobraća gradski prevoz, pa tek po prestanku padavina počeće čićenje ulica drugog prioriteta.

Obaveza Beograd puta je da po prestanku snega u roku od četiri sata očisti potpuno ulice prvog prioriteta, a drugog prioriteta u roku od 48 sati po prestanku padavina.

Na ulicama je 300 ljudi i 120 vozila "Beograd puta" koji deluju sa 14 punktova u gradu, kazali su u tom preduzeću.

- Veliki rad je iza nas, 800 časova je norma samo za kamione i radimo bez prekida - rekao je Željko Marović iz "Beograd puta".

Mali: Saobraćaj funkcioniše

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali istakao je jutros da, i pored snežnih padavina koje traju već 20 sati, uz manje probleme, saobraćaj u glavnom gradu funkcioniše.

- Preko 2.000 radnika radi neprekidno već više od 15 sati. Čistimo, borimo se. Očekujemo da padavine prestanu u naredna dva ili tri sata i do kraja večeri ćemo u potpunosti očistiti ulice prvog prioriteta - kazao je on u izjavi RTS-u. Opširnije o tome pročitajte u posebnoj VESTI.

Od Mladenovca do Autokomande dva sata

Ništa lakše nije bilo sugrađanima na putu sa oboda prestonice ka centru - od Mladenovca putovalo se dva sata.

- Autobus je išao svega 40 na sat. Samo od Lastine stanice do Autokomande putovala sam sat vremena, to je strašno - požalila se našoj redakciji jedna čitatljka, dodajući da su prilično zavejane ulice u samom Mladenovcu.


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2017 Netmark d.o.o.