Arhiva » Vesti » Srbija danas 11.01.2017

Srbija: Zaštiti ambasade od albanskih terorista!

Srbija zatražila da se pojača obezbeđenje diplomatskih predstavništva koje su potencijalne mete albanskih terorista

Srbija danas sreda, 11. januar 2017.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije zatražilo je od pojedinih zemalja da pojačaju obezbeđenje srpskih diplomatskih predstavništava koja su, po bezbednosnim informacijma, potencijalne mete albanskih terorista, a diplomate u tim ambasadama dobile su iz Beograda precizne instrukcije da mere opreza podignu na najviši nivo.

Za sada se ne razmišlja o povlačenju našeg osoblja, ali im je sugerisano aktiviranje specijalnih planova za krizne situacije, koje ima svaka ambasada, dok su ambasadori obavezni da o svim kontaktima i kretanjima unapred obaveste MSP a po potrebi i domaćine, kako bi njihova ruta bila unapred obezbeđena, pišu "Večernje novosti."

Diplomatama je takođe naloženo da izbegavaju javne događaje i kretanje svedu na najmanju moguću meru.

Foto: Profimedia/ilustracija

Pojačano obezbeđenje naših ambasada i rezidencija zatraženo je od vlasti Švajcarske, Turske, Nemačke, Italije i Belgije, gde prema bezbednosnim informacijama može doći do napada na srpsku mrežu diplomatsko konzularnih predstavnišava, uz molbu da se ukoliko je moguće posebne mrre zaštite pruže i članovima porodica diplomata.

U predstavništvima koja bi se mogla naći na udaru radi oko 40 nasih diplomata, a budući da je broj zaposlenih zbog štednje u našim ambasdama sveden na neophodni minimum, za obezbeđenje zgrade je najčešće zadužen domar dok vozač ima često ulogu i "telohranitelja ambasadora."

Kako je za "Večernje novosti" izjavio ambasador u jednoj od "rizičnih" zemalja, naše diplomate su u stalnoj vezi sa centralom u Beogradu ali i vlastima u zemlji domaćina.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić upozorio je u ponedeljak da se, prema bezbednosnim informacijama, u albanskoj dijaspori planira zauzimanje nekog od naših diplomatsko-konzularnih predstavništava u SAD-u ili Evropi kako bi se Srbija prinudila da odustane od zahteva za suđenje Haradinaju, a ta informacija je prema njegovim rečima dobijena od zapadnih bezbednosnih agencija iz jedne velike zemlje.

Jedna od opcija koja je razmatrana u albanskoj dijaspori bilo je i uzimanja talaca, rekao je Dačić.

Prema izvorima "Novosti" služba koja je dostavila informaciju našoj zemlji je do nje dosla tako što je njihov agent bio ubačen u redove albanske dijaspore u jednoj zapadnoevropskoj zemlji.

Državni sekretar u MSP zadužen za kontrolu i bezbednost DKP Ivica Tončev rekao je za "Novosti" da je uprkos protestima zbog hapšenja Haradinaja ispred nekih od naših ambasada, situacija pod kontrolom.

"Za spoljno obezbeđenje objekata zaduženi su domaćini i nadamo se da nećemo doći u situaciju sa se stvari radikalizuju", dodao je on.


Objavljeno na sajtu srbijadanas.com »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.