Izvor: Slobodna Evropa arhiva vesti 06.02.2017

Beograd: Počelo suđenje za zločin u Srebrenici

Slobodna Evropa 06.02.2017
Suđenje osmorici pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske optuženih za zločine nad civilima u Srebrenici počelo je danas pred Odjeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu iz drugog pokušaja. Prethodno je sud odbacio zahtjev jednog… »

Abdulah Skaka izabran za novog gradonačelnika Sarajeva

Slobodna Evropa 06.02.2017
Abdulah Skaka iz Stranke demokratske akcije (SDA) u ponedjeljak je na sjednici Gradskog vijeća izabran za novog gradonačelnika Sarajeva. Za Skaku je glasalo 16 od 28 gradskih vijećnika. On je izabran za gradonačelnika s obzirom na to da su SDA i Savez… »

I posle zida barijere

Slobodna Evropa 06.02.2017
Lokalne vlasti Severne Mitrovice u kojoj živi većinsko srpsko stanovništvo, sutra počinju sa izgradnjom nove "betonske konstrukcije visine 70 i širine 120 cm" u blizini zida srušenog u nedelju. Ilegalni zid u Severnoj Mitrovici koji je od decembra… »

Stefanović i Čepurin za saradnju MUP Srbije i ruske Federalne službe

Slobodna Evropa 06.02.2017
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović i ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin saglasili su se da ima prostora za proširenje saradnje između MUP-a Srbije i ruske Federalne službe obezbjeđenja, posredstvom obuka za… »

FHP: Krivična prijava zbog zločina na planini Igman 1993. godine

Slobodna Evropa 06.02.2017
Fond za humanitarno pravo (FHP) podneo je 31. januara krivičnu prijavu Tužilaštvu za ratne zločine Republike Srbije za zločin počinjen u julu 1993. godine nad ratnim zarobljenicima pripadnicima Armije Bosne i Hercegovine (BiH) na Golom brdu na… »

Članstvo Srbije u EU bi podržalo 47 odsto građana

Slobodna Evropa 06.02.2017
Članstvo u EU bi na referendumu podržalo 47 odsto građana Srbije, dok bi 29 odsto glasalo protiv, saopštila je ponedjaljak Kancelarija za evropske integracije. Ako bi sutra bio održan referendum sa pitanjem "Da li podržavate učlanjenje naše zemlje… »

Vukašin Obradović podneo ostavku na mesto predsednika NUNS

Slobodna Evropa 06.02.2017
Dosadašnji predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović podneo je ostavku na tu funkciju iz, kako se navodi, ličnih razloga, saopšteno je danas iz tog novinarskog udruženja. Obradović je neopozivu ostavku podneo u… »

Josipović: Srbija i Hrvatska kao blizanci, kultura mržnje šteti objema državama

Slobodna Evropa 06.02.2017
Bivši predsjednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da vladajuća Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) "žmiri na ustašofiliju", dok u Srbiji "sikće četnička zmija". "Hrvatska i Srbija kao da su blizanci, ta kultura mržnje objektivno šteti objema… »

Rumunija danas objavljuje detalje novog prijedloga krivičnog zakona

Slobodna Evropa 06.02.2017
Rumunski ministar pravde Florin Iordache kazao je da će danas popodne objaviti detalje novog prijedloga krivičnog zakona, dan nakon što je vlada ukinula ranije izdati dekret koji je izazvao masovne proteste i međunarodne kritike, prenosi Reuters… »

Kraljica Elizabeta II: Šezdeset pet godina na prijestolju

Slobodna Evropa 06.02.2017
Elizabeta II (90), aktuelna kraljica Ujedinjenog Kraljevstva sa najdužom vladavinom na svijetu, danas će proslaviti "safirni jubilej" i na taj način postati prvi britanski monarh koji je obilježio 65 godina vladavine Kraljevstvom, pišu mediji… »