Izvor: Slobodna Evropa arhiva vesti 06.02.2017

Mostar: Stipendije za 'nepoželjne' u SAD

Slobodna Evropa 06.02.2017
Mladi ljudi ne žele svijet sa postavljenim žicama i izgrađenim zidovima, kažu u Koledžu ujedinjenog svijeta u Mostaru, pojašnjavajući odluku ove međunarodne obrazovne ustanove da ponude stipendije učenicima iz sedam većinski muslimanskih zemalja… »

Anketa: SDP za procenat ispred CDU kancelarke Merkel

Slobodna Evropa 06.02.2017
Njemačke Socijadlemokrate (SDP) bi pobijedile konzervativce kancelarke Angele Merkel za jedan posto da se izbori u Njemačkoj održavaju danas, pokazalo je istraživanje objavljeno u ponedjeljak. Treća po snazi je ekstremno desna Alternativa za… »

Protest policajaca u Novom Sadu: 'Sudstvo nije nezavisno'

Slobodna Evropa 06.02.2017
Više stotina policajaca iz Vojvodine i ostalih delova Srbije protestovalo je u Novom Sadu, zahtevajući strože kazne i brže rešavanje slučajeva napada na policajce tokom obavljanja službene dužnosti. Predsednik Sindikata srpske policije Lazar… »

EU zadržava sankcije Rusiji

Slobodna Evropa 06.02.2017
Evropska unija će zadržati sankcije Rusiji dok Moskva ne prekine sa podrškom separtističkim pobunjenicima na istoku Ukrajine, saopštili su ministri vanjskih poslova EU u ponedjeljak. Kako javlja Reuters, EU je odlučna da zadrži jedinstvo u vanjskoj… »

Trump se založio za strožije provjere, snažno podržao NATO

Slobodna Evropa 06.02.2017
Američki predsjednik Donald Trump založio se za strožije mjere kontrole imigranata koji ulaze u SAD dok se njegova kontroverzna izvršna uredba od 27. januara nalazi pred Okružnim apelacionim sudom u San Francisku, gdje se do ponoći po… »

Fillon žali zbog skandala ali ostaje u predsjedničkoj utrci

Slobodna Evropa 06.02.2017
Francuski konzervativni kandidat za predsjednika, Francoise Fillon saopštio je u ponedjeljak da će se boriti za funkciju šefa države i pored skandala u koji je umiješana njegova supruga Penelopa. Naime Penelopa Fillon se sumnjiči da je u periodu od… »

Predsjednik Sabora Božo Petrov sjutra u posjeti BIH

Slobodna Evropa 06.02.2017
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić primit će sutra u Sarajevu delegaciju SaboraHrvatske predvođenu predsjednikom Božom Petrovom, potvrđeno je iz Vijeća ministara BiH. Iz hrvatskog Sabora najavljeno je da će Petrov tokom boravka u… »

Netanyahu traži od 'odgovornih nacija' sankcije za Iran

Slobodna Evropa 06.02.2017
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozvao je "odgovorne nacije" na slijede američkog predsjednika Donalda Trumpa i uvedu sankcije Iranu. Netanayahu je to izjavio prilikom susreta sa britanskom premijerkom Theresom May u Londonu u ponedjeljak. "Iran… »

Ambasada SAD u Prištini pozdravlja dogovor u Mitrovici

Slobodna Evropa 06.02.2017
Ambasada SAD pozdravlja dogovor postignut 4.februara između ministra za životnu sredinu i prostorno planiranje, Kosova Ferata Šalje, i gradonačelnika Severne Mitrovice, Gorana Rakića, o revidiranom urbanističkom planu o pretvaranju ulice Kralja… »

Jadranska izbjeglička ruta, izborni spin slovenskog premijera

Slobodna Evropa 06.02.2017
Priča o otvaranju jadranske izbjegličke rute do Slovenije je predizborni spin slovenskog premijera Mire Cerara, kažu poznavatelji slovenske unutarnjopolitičke situacije. Nema podataka koji bi potvrđivali postojanje jadranske izbjegličke rute, kažu… »