Izvor: Slobodna Evropa arhiva vesti 06.02.2017

Zašto su u ekološkoj Crnoj Gori njive puste?

Slobodna Evropa 06.02.2017
Crna Gora dnevno uvozi hrane i pića u vrijednosti čak milion i 200.000 eura. Zabrinjava podatak da se tržište od 650.000 stanovnika u zemlji koja je proglašena ekološkom i pogodnom za razvoj posebno organske poljoprivrede, umjesto na sopstvenu… »

Kerry i Albright apeluju na sud da nastave blokadu zabrane ulaska u SAD

Slobodna Evropa 06.02.2017
Bivši američki državni sekretari, John Kerry i Madeleine Albright, dio su grupe prominentnih demokrata koji su pozvali sud da nastavi sa blokadom ključnih aspekata kontroverzne izvršne uredbe američkog predsjednika Donlada Trumpa o migraciji… »

Netanyahu sa May o odgovoru na iransko testiranje balističke rakete

Slobodna Evropa 06.02.2017
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu kaže da se Britanijom i SAD želi da izgradi zajednički odgovor na nedavni raketni balistički test koji je izveo Iran. Natanyahu je u ponedjeljek u Londonu kod britanske premijerke Therese May i šefa diplomatije… »

U susret njemačkim izborima: Merkel zvanično kandidatkinja konzervativaca

Slobodna Evropa 06.02.2017
Njemačke konzervativne partije postigle su danas dogovor da kancelarka Angela Merkel bude nominirana kao njihova kandidatkinja na izborima 24. septembra uprkos sporu o prilivu migranata, rekli su danas učesnici sastanka. Kršćansko-socijalna unija… »

Lideri EU o Ukrajini: Europa će vršiti pritisak na Rusiju, bez obzira na stav SAD

Slobodna Evropa 06.02.2017
Europska unija (EU) treba i dalje vršiti pritisak na Rusiju kako bi prestali sukobi na istoku Ukrajine, bez obzira na stav administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa o Moskvi, izjavili su danas europski dužnosnici. "Ono što je sigurno jeste… »

Većina britanskih poslovnih lidera smatra Brexit negativnim za svoje tvrtke

Slobodna Evropa 06.02.2017
Više od polovine britanskih poslovnih lidera izjasnilo se da bi izlazak iz Europske unije (EU) imao negativan utjecaj na njihove tvrtke, dok većina ostalih tvrtki vjeruje da bi preživjeli tu promjenu, prema rezultatima istraživanja, prenosi Reuters… »

Japan: Radovi na premeštanju SAD baze na Okinavi

Slobodna Evropa 06.02.2017
Vlada Japana počela je danas konstrukciju nove vojne baze u moru pored Henoka, ređe naseljenog dela Okinave, u koju ce biti premešteni američki marinci na tom ostrvu. U prvoj fazi izgradnje radnici će u more pobacati velike betonske blokove, kako bi… »

U Srbiji trenutno oko 750 djece-migranata bez roditelja

Slobodna Evropa 06.02.2017
Na teritoriji Srbije trenutno se nalazi 750 djece-migranata bez roditelja, ali nadležne službe strahuju da je taj broj mnogo veći i da je dio djece ostao "nevidljiv" i neregistrovan. Nenad Ivanišević iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i… »

Barselona: Protest na početku suđenja zbog referenduma o Kataloniji

Slobodna Evropa 06.02.2017
Nekoliko hiljada demonstranata okupilo se danas ispred zgrade suda u Barseloni povodom početka suđenja bivšem šefu španskog regiona Katalonije zbog održavanja neformalnog referenduma o nezavisnosti 2014. godine. Glasanje je održano bez pravne… »

Militanti pod opsadom u Al Babu, posljednjem uporištu IDIL u Alepu

Slobodna Evropa 06.02.2017
Militanti Islamske države Iraka i Levanta (IDIL) pod opsadom su u gradu Al Bab, posljednjem uporištu ekstremista u sjevernoj sirijskoj provinciji Alep, saopštila je danas opoziciona Opservatorija za ljudska prava prava (OSDH). "Snage sirijskog režima… »