Arhiva » Vesti » Danas 21.04.2017

Lončar: Novim zakonom lakše do veštačke oplodnje

Danas petak, 21. april 2017.  |  Piše: Fonet Piše: FoNet Piše:

Novi zakon o biomedicinski potpomognutoj oplodnji (BMPO) koji razmatra parlament predviđa formiranje banke reproduktivnih ćelija, tkiva i embriona u Srbiji.

Tajođe i mogućnost njihovog uvoza i izvoza, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar,

navodeći da je cilj novog zakona više izvedenih postupaka BMPO uz povećanu uspešnost.

Zakon precizira postupke dobijanja, obrade, ispitivanja i raspodele reproduktivnih ćelija, njihovog produženog čuvanja, pravila uvoza i izvoza, mere nadzora, inspekciju u centrima za BMPO, rekao je Lončar.

On je naveo da se odredbe zakona odnose na bračne ili vanbračne supružnike, žene bez partnera ili pojedince koji čuvaju svoje polne čelije za buduću potpomognutu oplodnju.

Lončar je izjavio da je oblast biomedicinski potpomognute oplodnje bila uređena Zakonom o lečenju neplodnosti, postupcima BMPO i aktima koji nisu dovoljno precizno uredili tu delatnost.

Ta oblast nije bila po standardima prakse i propisima EU. Vantelesna oplodnja, prema dosadašnjim rešenjima, bila je besplatna samo za neplodne parove koji ispunjavaju uslove i to u ograničenom broju pokušaja. Smatramo da BMPO mora biti dostupnija. Cilj je očuvanje plodnosti i lečenje neplodnosti putem BMPO, rekao je Lončar.

On je naveo da Zakon utvrđuje pravila rada državnih i privatnih klinika, takozvanih Centara za BMPO, banaka darovanih ćelija i embriona, uprave za biomedicinu i inspekcije.

Cilj novog zakona je povećani broj izvedenih postupaka BMPO i povećan broj uspešnosti postupaka.

Lončar je ukazao da će biti smanjeni troškovi postupka i dodao da je novi zakon najpre utvrdio ko može da obavlja tu delatnost i napravio jasnu razliku između centara za BMPO, koji pored zdravstvenih ustanova uključuju i privatnu praksu.

Zbog povećane učestalosti neplodnosti u Srbiji proteklih godina i potrebe da se što veći broj parova uključi u postupak, ukazala se potreba da se ta usluga učini dostupnijom što većem broju parova i banaka reproduktivnih ćelija, tkiva i embriona, izjavio je Lončar.

Novi Zakon jasno definiše Banku reproduktivnih ćelija, tkiva i embriona i precizira koja zdravstvena ustanova može da obavlja poslove banke.

Zakon je dozvolio mogućnost uvoza, odnosno izvoz pod konktolisanim uslovima, propisujući stroga pravila u uspostavljanu sistema kvaliteta BMPO, i stvorio uslove da građani Srbije mogu biti davaoci svojih repro ćelija i da mogu da učestvuju u postupku sa darovanim ćelijama.

Lončar je rekao da je darivanje reproduktivnih ćelija ili embriona dobrovoljan i nesebičan čin i da se to ne plača. Novim zakonom, kao i starim, zabranjeno je surogat materinstvo, pre svega zbog zloupotreba i komercijalizacije, izjavio je Lončar.

On je ocenio da je novi zakon u skladu sa direktivama EU. Lončar je poslanicima predstavio i Predlog zakona o transfuzijskoj medicini, koji bi trebalo da uredi i ujednači

organizaciju prikupljanja krvi.

Glavna novina je da će umesto dosadašnjih 47 bolničkih banaka krvi, transfuzioloških službi, ubuduće postojati četiri ovlašćena centra za prikupljanje, obradu, testiranje i distribuciju krvi, rekao je Lončar.

Centri u Nišu, Novom Sadu, Beogradu i Kragujevcu biće međusobno povezani informacionim sistemom, ali i sa svim bolnicama.

Lončar je predočio da država tim zakonom definiše količinu potrebne krvi prema broju stanovnika - godišnje mora da se obezbedi 250.000 jedinica krvi, a sada se prikuplja između 230.000 i 240.000 jedinica.


Objavljeno na sajtu danas.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Zlatibor Lončar Zlatibor

©2018 Netmark d.o.o.