Arhiva » Vesti » RTS 21.04.2017

I vlast i opozicija za predložena rešenja o veštačkoj oplodnji

Poslanici vladajuće koalicije i opozicije saglasili su se da je Predlog zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji važan u lečenju neoplodnosti, s obzirom da se povećava broj žena i muškaraca koji ne mogu da imaju decu, a polemisali su i o surogat materinstvu. Na sednici došlo do oštre rasprave predsednice parlamenta Maje Gojković i poslanice Marinike Tepić. Potvrđeni su mandati novih poslanika iz SNS-a, DS-a, SRS-a i PUPS-a, koji su položili zakletvu.

RTS petak, 21. april 2017.
RTS: I vlast i opozicija za predložena rešenja o veštačkoj oplodnji

Skupština Srbije završila je načelnu raspravu o predlozima zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji i o transfuzijskoj medicine, a sednicu će nastaviti u utorak, raspravom o amandmanima.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da je novim zakonom o postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje predviđeno osnivanje banke reproduktivnih ćelija i tkiva, kao i čuvanje embriona.

Objasnio je da se odredbe ovog zakona odnose na bračne i vanbračne partnere, žene bez partnera ili pojedince koji čuvaju svoje polne ćelije za buduću potpomognutu oplodnju.

Navodeći da je vantelesna oplodnja prema sadašnjim rešenjima besplatna samo za neplodne parove koji ispunjavaju niz uslova, i to u ograničenom broju pokušaja, Lončar kaže da biomedicinski potpomognuta oplodnja mora biti što dostupnija, mada ne i ključna, u borbi za demografski oporavak zemlje.

Predložena rešenja, kaže, utvrđuju pravila rada i državnih i privatnih klinika, takozvanih centara za biomedicinski potpomognutu oplodnju, banaka darovanih reproduktivnih ćelija i embriona, uprave za biomedicine i inspekcijske službe.

Naveo je da je predviđeno da supružnici ili vanbračni partneri imaju mogućnost darovanja embriona koji su nastali u postupku vantelesne oplodnje, a od kojih su odustali, uz obavezno sprovođenje jasne procedure.

Ta procedura, dodaje, podrazumeva pristanak oba supružnika, odnosno vanbračna partnera za davanje embriona, kao i pravno i psiho-socijalno savetovanje.

Naglasio je da je darivanje reproduktivnih ćelija ili embriona dobrovoljan i nesebičan čin, te da se reproduktivne ćelije i embrioni neće plaćati.

Ministar kaže da će pravo na čuvanje reproduktivnih ćelija, odnosno tkiva imati i maloletnici za koje postoji opasnost da će trajno ostati neplodni zbog medicinskih razloga.

Govoreći o zamrzavanju embriona, Lončar je naveo da će taj postupak neposredno smanjiti stopu blizanačkih trudnoća, koja sa sobom nosi povećan rizik po majku i plod, s ozbirom da će parovi imati mogućnost da čuvaju embrione iz prethodnih pokušaja vantelesne oplodnje.

Precizirao je da se parovi tako mogu odlučiti za vraćanje manjeg broja embirona prilikom prvog postupka vantelesne oplodnje, a da preostale zamrznu i iskoriste u narednom postuku.

Lončar kaže i da je novim zakonom i dalje predviđena zabrana surogat materinstva, pre svega zbog mogućnosti zloupotrebe.

U skupštinskoj raspravi o tom zakonskom predlogu, većina poslanika je ocenila da predloženi zakon unapređuje i modernizuje tu oblast i pomaže u tome da se Srbija uhvati u koštac sa problemom "bele kuge".

Šef poslaničke grupe SRS Vojislav Šešelj smatra da kompletan postupak vantelesne oplodnje mora biti besplatan, a sada se, kaže, samo priprema za taj postupak plaća oko 100.000 dinara.

"Sve žene koje žele da ostvare materinstvo, bile udate ili neudate, to im treba omogućiti tako što će im ukupna medicinska pomoć biti apsolutno besplatna", rekao je Šešelj.

Šešelj se osvrnuo i na zabranu nuđenja, odnosno darivanja reproduktivnih ćelija, odnosno embriona radi sticanja imovinske ili bilo koje druge koristi, nazivajući predlagače zakona "zarobljenicima starih dogmi".

"Može žena koja ne želi da se udaje da odabere muškarca koji neće da je oženi, a on predstavlja neki ideal u njenoj uobrazilji pravog muškarca ili po fizičkom izgledu, ili po intelektualnim sposobnostima… ako se oni dogovore da se usluga obavi i plati novcem, koji je razlog da se to ne prihvati", upitao je šef radikala.

Govoreći o bankama reproduktivnih ćelija, Šešelj je želeo da zna da li je moguće da se rodi zdravo dete ukoliko se pre toga embrion zamrzne.

"Ako nije moguće zamrznuti kompletnog čoveka, pa ga posle odmrznuti da bude živ, nisam siguran da je to moguće kod embriona", rekao je Šešelj i upitao zašto se zabranjuje da se embrion izvadi iz trudnice koja je umrla, jer je moguće da njen suprug želi da se rodi dete i nađe surogat majku.

S jedne strane, nastavio je Šešelj, dozvoljavate da se živim ljudima vadi srce, jetra i mnogi drugi organi, a čovek je živ dok mu srce kuca, a ne dok mu radi mozak, rekao je on i, u svom maniru, poručio da, "kada bi mozak bio presudan za utvrđivanje da li je čovek živ ili ne, trećina poslanika ne bi mogla biti proglašena živim".

I šef poslaničke grupe SDS Marko Đurišić, koji je najavio da će poslanici te stranke glasati za predloženi zakon, naveo je da postoje medicinski razlozi kada je surogat majka praktično jedino rešenje, te da argument da se nešto ne uvodi zbog toga što ne može da se kontroliše i spreče zloupotrebe nije dovoljno jak.

Đurišić kaže da treba videti kako definisati surogat materinstvo kroz Građanski zakon ili neki drugi poseban zakon, navodeći da je u mnogim zemljama to dozvoljeno.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da to nije nikakva definitivna zabrana, ali da sada nije u mogućnosti da sprovede surogat materinstvo na način da ne dođe do zloupotreba.

"Jednostavno smo rekli da u ovom momentu nismo u mogućnosti da to rešimo. Ako se definišu pravila, ako se preciziraju, ako imamo dovoljno garancija da neće doći do zloupotreba, nikakav problem nemamo da pristupimo tome", rekao je Lončar.

Kada je reč o izvozu reprodukcionog materijala, Šešelj misli da to ne treba raditi bez pismene saglasnosti davaoca.

Na Šešeljevo pitanje da li se od zamrznutih embriona može roditi zdravo i normalno dete, Lončar je rekao da su posle takozvanog zamrzavanja rođene generacije i generacije, te da do sada nije bilo nikakvog problema.

Lončar je istakao da to decenijama već funkcioniše i da su to činjenice.

Da je zakon dobar smatra i šefica poslaničke grupe Nova Srbija - Za spas Srbije Sanda Rašković Ivić, koja kaže da je Predlog zakona o biomedicinskoj potpomognutoj oplodnji predstavlja važan korak u lečenju jedne od najtežih bolesti koja je zahvatila Srbiju, a to je bela kuga.

Za razliku od Đurišića i Šešelja, Rašković Ivićeva i šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović smatraju da je dobro što je zabranjeno surogat materinstvo.

Obrazlažući predloženi zakon o transfuzijskoj medicini, Lončar je rekao da je predviđeno da će, umesto dosadašnjih 47 bolničkih banaka krvi transfuzioloških službi, ubuduće postojati četiri ovlašćena centra za prikupljanje, obradu, testiranje i distribuciju krvi.

Ti centri će biti u Nišu, Novom Sadu, Beogradu i Kragujevcu. Međusobno će biti povezani informacionim sistemom, ali i sa svim bolnicama.

"Država ovim zakonom definiše količinu krvnih potreba u zdravstvu prema broju stanovnika. Godišnje mora da se obezbedi 250.000 jedinca krvi. Sada se prikuplja između 230.000 do 240.000 jedinica", kaže Lončar.

Oštra polemika Maje Gojković i Marinike Tepić

Tokom utvrđivanja dnevnog reda došlo je do rasprave predsednice parlamenta Maje Gojković i poslanice Marinike Tepić, kada je Tepićeva obrazlagala svoj predlog zakona o izmenama zakona o zabrani manifestacija neonacističkih ili fašističkih organizacija i udruženja i zabrani upotrebe neonacističkih ili fašističkih simbola i obeležja.

Tepićeva je rekla da joj se čini da su sada izmene tog zakona benigne u odnosu na ono što se dešavalo poslednjih nedelja.

Šef poslaničke grupe SNS-a Aleksandar Martinović u parlament je, rekla je ona, uveo novu kategoriju, pa možda čak i "novu rasu" - decu narodnih poslanika i decu novinara, a povodom toga što je nedavno javno pokazivao fotografije učesnika protesta.

Maja Gojković nije dozvolila da Tepićeva nastavi izlaganje.

"Pod punom odgovornošću ne dozvoljavam da nastavite. Smenite me, spalite me, nabijte me na kolac, to ste predlagali svi zajedno preko društvenih mreža, ali dozvoliti da se govori o fašizmu u parlamentu Srbije - ne dozvoljavam", rekla je Gojković.

Gojkovićeva je poručila da je "ovo za svaku osudu i javnosti i parlamenta i zamolila sve poslanike i šefove poslaničkih grupa da reaguju na "ovakav neprimereni rečnik".

Dodala je da je osoba koja se "ne kopča na leđa".

"Vrlo dobro znam o čemu se radi, slušala sam i neistine koje ste iznosili ispred (u holu). To je vaše pravo, ali ovde ne možete", rekla je Gojkovićeva.

Skupština Srbije potvrdila je danas na prethodnoj sednici više međunarodnih sporazuma, među kojima su i oni o policijskoj saradnji, o podsticanju i zaštiti ulaganja, eliminaciji nezakonite trgovine duvanskim proizvodima, klimatskim promenama, plovidbi Tisom, kao i sporazumi iz oblasti obrazovanja i kulture.

Poslanici nisu prihvatili predlog da se o predlogu za razrešenje predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković raspravlja po hitnom postupku.

Inicijativu za njeno razrešenje podnela su 32 poslanika, a za raspravu po hitnom postupku je glasalo 13 - manje od broja potpisnika inicijative.

Gojkovićeva je ranije najavila posebnu sednicu sa tom tačkom dnevnog reda, a ona neće biti održana pre 29. aprila.


Objavljeno na sajtu rts.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.