Izvor: Slobodna Evropa arhiva vesti 27.09.2017

Zvizdić: Konačan stav o akcizama nakon razgovora sa parlamentarcima

Slobodna Evropa 27.09.2017
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić danas je održao sastanke sa članovima klubova Demokratske fronte (DF) i Socijaldemokratske partije BiH (SDP) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, s kojima je… »

Srbija i Crna Gora agresori na Hrvatsku po zakonu?

Slobodna Evropa 27.09.2017
Prijedlog novog zakona o hrvatskim braniteljima u kojem se Srbiju, Crnu Goru, paravojne postrojbe iz Bosne i Hercegovine i velik dio srpske manjine u Hrvatskoj kvalificira kao agresore izazvao je oštre reakcije Beograda i lidera srpske manjine u… »

NATO podržava Makedoniju na putu prema članstvu

Slobodna Evropa 27.09.2017
Makedonski ministar inostranih poslova, Nikola Dimitrov je naglasio kako nova vlada u Skopju čini sve kako se ne bi ponovio prethodni period u državi. “Mi smo zemlja koja je odlučila da investira u demokratiju, tako što se neće više ponoviti… »

Putin: Rusija uništila i posljednje kemijsko oružje

Slobodna Evropa 27.09.2017
Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je kako je Rusija danas uništila svoje posljednje kemijsko oružje i pozvala Sjedinjene Države da ispune svoje međunarodne obveze. "Danas će posljednja kemijska kemikalija iz ruskih zaliha kemijskog oružja… »

Ministarstvo građevine za RSE: Objekat u 'Činovničkoj koloniji' nikada neće biti ozakonjen

Slobodna Evropa 27.09.2017
Šestospratna zgrada u beogradskom naselju ’Činovnička kolonija’, koja se gradi bez građevinske dozvole i mimo svih postojećih građevinskih procedura, nikada neće biti ozakonjena, izjavila je za RSE Aleksandra Damnjanović, državna sekretarka u… »

Nema 'made in Kosovo' u Srbiji

Slobodna Evropa 27.09.2017
Vinarija "Bodrumi i Vjetër" (Stari podrum) iz Orahovca izvozi vina u Hrvatsku, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Češku, Holandiju, Belgiju, Japan, ali ne i u Srbiju. Kako za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže Mehdi Daka iz ove vinarije, izgleda da je u… »

Irački premijer: Kurdski referendum treba poništiti

Slobodna Evropa 27.09.2017
Irački premijer Haidar al-Abadi zatražio je poništavanje referenduma o nezavisnosti kurdske regije. "Referendum mora biti poništen, a dijalog se mora nastaviti u okvirima ustava. Nećemo razgovarati ni o kakvim rezultatama referenduma” rekao je… »

Sa hidžabom za volan

Slobodna Evropa 27.09.2017
Mnoge žene u Saudijskoj Arabiji pozdravile su odluku kralja Salmana da im dozvoli voženje automobila. Ovo je jedina zemlja na svetu koja je to zabranjivala. Kraljev dekret je deo šireg paketa reformi u cilju modernizacije jedne od najkonzervativnijih… »

Pet vlasnika BiH

Slobodna Evropa 27.09.2017
Iako je u Bosni i Hercegovini ostalo još godinu dana do izbora, predizborna kampanja je uveliko počela. Najprije je opozicija u Republici Srpskoj prije petnaestak dana napustila skupštinsku salu, jer u dnevni red nije uvrštena tačka koja se odnosi na… »

Mattis i Stoltenberg: Afganistan ima našu podršku

Slobodna Evropa 27.09.2017
Američki državni tajnik Jim Mattis je zajedno s glavnim tajnikom NATO Jensom Stoltenbergom doputovao je u iznenadni posjet Kabulu gdje je još jednom ponovio spremnost međunarodne zajednice da pomogneAfganistanu. “Nećemo prepustiti Afganistan… »