Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 10.10.2017

Iran prijeti da će SAD naučiti novim lekcijama

Al Jazeera 10.10.2017
Američki predsjednik Donald Trump najavio je novi odgovor na iranske raketne probe, navodnu podršku terorizmu i cyber operacije. Glasnogovornik iranskih oružanih snaga Massoud Jazayeri upozorio je američkog predsjednika Donalda Trumpa da će "iranske… »

Svaki treći Latinoamerikanac plaćao je mito

Al Jazeera 10.10.2017
Istraživanje Transparency Internationala, provedeno u 20 zemalja, pokazalo je da je više od 90 miliona ljudi plaćalo mito. Svaki treći Latinoamerikanac u prošloj godini plaćao je mito nekom od državnih službenika, od policije i političara do… »

General iz UAE-a: Odustajanje Katara od Mundijala okončava krizu

Al Jazeera 10.10.2017
Svjetsko prvenstvo nije navedeno u ranije upućenim zahtjevima Saudijske Arabije, UAE-a, Bahreina i Egipta. Glavni sigurnosni zvaničnik Ujedinjenih Arapskih Emirata kazao je da je jedini način da se okonča "katarska kriza" da se Doha odrekne… »

Srbija od Bjelorusije kupuje raketni sistem S-300

Al Jazeera 10.10.2017
Srbija u novembru kupuje od Bjelorusije odbrambeni raketni sistem S-300 i sedam MiG-ova. Srbija u novembru kupuje od Bjelorusije odbrambeni raketni sistem S-300 i sedam MiG-ova, piše Srpski telegraf, prenosi Tanjug. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić… »

Zašto bi bilo bolje da je Hrvatska izgubila od Ukrajine

Al Jazeera 10.10.2017
Hrvatski nogometni savez vodi Davor Šuker, nekad možda ponajbolji svjetski nogometaš, a danas tek pijun u rukama moćnijih i čovjek koji društveni status potvrđuje putovanjima od nemila do nedraga nastojeći se što manje baviti svojim poslom… »

Ruski hor Glinka otvorio 49. Bemus

Al Jazeera 10.10.2017
U Beogradu su počele 49. Beogradske muzičke svečanosti, koje je otvorio poznati ruski hor iz Sankt Peterburga. Beogradske muzičke svečanosti (BEMUS), 49-te po redu, svečano su počele večeras u Kolarčevom narodnom univerzitetu. Otvorio ih je… »

Abadi: ISIL će u Iraku biti poražen do kraja godine

Al Jazeera 10.10.2017
Posljednja teritorija pod kontrolom ISIL-a u Iraku nalazi se duž zapadne granice sa Sirijom, nakon što su 5. oktobra izgubili kontrolu nad gradom Hawija. Oružana grupa Islamska država Irak i Levant će do kraja ove godine biti potpuno poražena u… »

Sturgeon: Škoti zaslužuju još jedan referendum o nezavisnosti

Al Jazeera 10.10.2017
Škotska premijerka kaže da izlazak Velike Britanije iz Evropske unije ponovo jača mogućnost za škotsku nezavisnost od Ujedinjenog Kraljevstva. Škotska premijerka Nicola Sturgeon poručila je svojoj Škotskoj nacionalnoj stranki da nadolazeći… »

'Stariji brat, starija sestra' pomažu ugroženim mališanima

Al Jazeera 10.10.2017
Volonteri i volonterke druže se s djecom od šest do 14 godina i pomažu im u razvoju pozitivnog modela ponašanja. Mnogi mališani u Bosni i Hercegovini odrastaju u socijalno ugroženim porodicama ili, pak, bez roditeljskog staranja. Često su na udaru… »

Posljednji dani Trumpove tišine pred iransku oluju

Al Jazeera 10.10.2017
Administracija predsjednika SAD-a mora do 15. oktobra pred Kongresom potvrditi smatra li da Teheran poštuje nuklearni sporazum. Američki predsednik Donald Trump mogao bi u četvrtak da saopšti svoju novu strategiju kao odgovor na “ružno… »