Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 10.10.2017

BiH se pobjedom oprostila od kvalifikacija za SP

Al Jazeera 10.10.2017
Švicarska i Portugal igraju utakmicu odluke o direktnom učesniku SP-a iz grupe B. Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine pobjedom u Estoniji završila je kvalifikacije za Svjetsko nogometno prvenstvo, koje se naredne godine igra u Rusiju, no… »

Kalifornija: U požarima nestalo 200 ljudi

Al Jazeera 10.10.2017
U požarima je poginulo najmanje 13 ljudi, prenosi Associated Press. Oblast u vinskoj regiji Kalifornije objavila je da je prijavljen nestanak dvjestotinjak ljudi, dok se članovi porodica i prijatelji bore da pronađu najvoljenije u regiji kojom bjesne… »

U Mostaru otvorene 'Šantićeve večeri poezije'

Al Jazeera 10.10.2017
Najstarija pjesnička manifestacija na Balkanu je otvorena uz Šantićevu nadaleko poznatu antologijsku pjesmu 'Emina'. U Parku "Alekse Šantića" u Mostaru u utorak su otvorene "Šantićeve večeri poezije", koje će trajati do 16. oktobra, a čiji… »

Pentagonu Turska ostaje blizak saveznik u NATO-u

Al Jazeera 10.10.2017
Iako su SAD i Turska uzajamno obustavile izdavanje viza, Pentagon poručuje da se ništa ne mijenja u međusobnim odnosima. Glasnogovornik Pentagona Robert Manning, komentirajući posljednja događanja u odnosima između SAD-a i Turske, kazao je kako je… »

Video: Ubijeni deseci boraca ISIL-a koji su se skrivali

Al Jazeera 10.10.2017
Najmanje 40 boraca oružane grupe Islamska država Irak i Levant ubijeno je u akcijama koje iračke snage provode na području okruga Hawije u pokrajini Kirkuk. Najmanje 40 boraca oružane grupe Islamska država Irak i Levant ubijeno je u akcijama koje… »

Agrokor: Unex Media vjerovnicima duguje 14,6 miliona eura

Al Jazeera 10.10.2017
Koncern, banke i mnogi mediji su među vjerovnicima agencije za zakup i planiranje medija svojevremeno u Agrokorovu suvlasništvu. Trgovački sud u Zagrebu objavio je rješenje o utvrđivanju tražbina vjerovnika Unex Medije, agencije za zakup i… »

MMF: Svjetska ekonomija ubrzano raste

Al Jazeera 10.10.2017
Očekuje se da će Sjedinjene Američke Države, 19 zemalja eurozone, Japan i Kina zabilježiti rekordno brz rast ove godine. Međunarodni monetarni fond (MMF) objavio je da svjetsko gospodarstvo hvata zamah i da ubrzano raste. MMF očekuje da će… »

Ne želi samo Katalonija nezavisnost i autonomiju u EU

Al Jazeera 10.10.2017
Bogate sjeverne italijanske regije Lombardija i Venecija će 22. oktobra na referendumu glasati o većoj autonomiji. Katalonija nije jedina regija u Evropskoj uniji koja traži veću autonomiju ili čak nezavisnost od centralnih vlasti države; od Baskije… »

Rusija: SAD se pretvara da se bori protiv ISIL-a

Al Jazeera 10.10.2017
Rusija je optužila SAD da se samo pretvara da se bori protiv ISIL-a kako bi usporio napredovanje saveznika Rusije. Rusija je optužila Sjedinjene Američke Države da se samo "pretvaraju da se bore protiv terorističke organizacije Islamska država Irak… »

Vučić poručio Erdoganu: Srbija uz Tursku i u noći puča

Al Jazeera 10.10.2017
U Beogradu su Erdogan i Vučić potpisali deklaraciju o osnivanju Visokog vijeća za saradnju Srbije i Turske i 12 ugovora o ekonomskoj saradnji. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan potpisali su danas u Beogradu… »