Arhiva » Vesti » Dnevnik 14.11.2017

Dodik: BiH nemoguća država, opstaje zahvaljujući strancima

BEOGRAD: Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je BiH nemoguća država, ali da opstaje zbog velike intervencije međunarodne zajednice.

Dnevnik utorak, 14. novembar 2017.  |  Tanjug

Gostujući u emisiji Upitnik na RTS, Dodik je rekao da ta intervencija gubi na snazi i da nije ista kao pre pet ili deset godina.

Srbi su, kaže, prihvatili Dejton i nametnuta rešenja, ali nikad nisu želeli da budu u toj državi.

Govoreći o referendumu o nezavisnosti RS i tome šta bi se desilo ako bi inicijativa za nezavisnost dobila većinsku podršku, Dodik je rekao da Srpska ima sve elemente da funkcioniše kao država:

Ima teritoriju, narod koji to hoće, izvršnu vlast, dobre regionalne odnose.

Najbolje je i za Bošnjake je da se raziđemo. Monstrum od BiH ne može da funkcioniše, smatra Dodik.

To je, smatra, moguće sprovesti bez ratnih sukoba.

Gubimo vreme zajedno, RS ništa nije imala od BiH, nijedna odluka za nas nje bila korisna osim ukidanja viza, a to bi nas zadesilo i da smo i u drugoj državnoj organizaciji. Nijedna odluka nam nije koristila, zapostavljeni smo, neželjeni od međunarodnog faktora, rekao je Dodik.

Kako je rekao, svi se boje referenduma. Nekada, kaže, reč referendum nije smela ni da se spomene. I svi se, dodaje, pitaju - a šta posle.

Šta je logičnije od narodnog interesa. Zašto se naroguše i zašto se boje referenduma. Dan posle će biti nezavisna RS, ako je referendum o statusu. Dan posle nastavljamo da živimo u nekoj novoj organizaciji, kazao je Dodik.

Predsednik RS je ponovio i da bi otcepio Srpsku kad bi to bilo moguće da “ne padne nijedna glava“.

Uveren je, kaže, da će RS kao nezavisna država “nama upasti u ruke, a na nama je samo da obezbedimo da ona funkcioniše”.

Upitan da pojasni šta znači “pasti u ruke”, Dodik kaže da će doći vreme za prekrajanje granica bez ratnih sukoba.

A na pitanje kako bi na to reagovala Srbija koja poštuje teritorijalni integritet BiH, Dodik objašnjava da Beograd poštuje Dejtonski sporazum, koji podrazumeva Ustav BiH, ali je on bitno narušen.

Srbija će uvek reći da će poštovati svaku odluku koja bude doneta u okviru BiH, kazao je Dodik.

Govoreći o odnosima u BiH, Dodik je rekao da Hrvati treba da imaju entitet jer su im mnoga prava ugrožena, te da je o tome već razgovarao sa hrvatskim članom Predsedništva BiH, aktuelnim predsedavajućim, Draganom Čovićem.

Proglasio bih Izetbegovića personom non grata u Srbiji

Ranije danas, Dodik je ponovio da BiH neće priznati nezavisnost Kosova, jer RS na to nikad neće pristati i dodao da je njegovo mišljenje da bi bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović nakon jučerašnje izjave trebalo da postane persona "non grata" u Srbiji.

"Ovo je ozbiljan udarac Srbiji kao državi i politici Srbije, bez obzira da li je vlast ili opozicija. Bakir je rekao da ne pirznaje ništa što je Srbija i neki odnos prema takvim izvajama mora postojati. Ako bih se ja pitao, ne želim da napravim nikome nijedan problem, ali Bakir najmanje posle ovoga treba da bude persona non grata u Srbiji", rekao je Dodik za TV Prva.

Ističe da je to njegovo mišljenje i da ne želi ništa da sugeriše Srbiji i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću."Vučić ima autentičnu politiku, a što se mene tiče, mislim da je krajnje vreme da se uzvrati tom merom. Ovo je u kontinuitetu, Srbija stalno šalje poruke da želi da poboljša odnos, Vučić stalno govori da su odnosi Srba i Bošjaka ključni za normalizaciju stanja u regionu, a onda dođe Bakir, pa kamenuje Vučića, tuži ga međunarodnom sudu bez osnova, a sada bi da menja karte...", kaže Dodik.

Ponavlja da BiH neće prznati Kosovo, jer za to nema konseznusa u skladu sa propisima i Ustavom te zemlje, koji mora postojati da bi se preduzela neka međunarodna politička mera.

"To zavisi od RS i govoto da nema političara, opozicije ili vlasti, Srbina iz RS da to prihvati. To je Izetbegovićeva priča i mi znamo da bi on to priznao davno, još ranije, a nije, zato što on nije BiH. BiH je nešto specifično, potpuno neuspešno i propalo, a Bakir već drugi , put na temi Srbije oštro ruši Dejtinski sporazum i Ustav", rekao je Dodik.

Dodaje da se Izetbegović sa mržnjom odnosi prema Srbiji, a da bi svaki politicar morao da vodi računa o dorbim odnosa, te da je Srbija ulagala ozbiljne napore da se odnosi između Srbije i BiH poboljšaju.Dodik je naveo i da se u jučerašnjoj izjavi vidi da je Izetbegović nedosledan.

"On bi priznao Kosovo, radio nešto u Sandžku, a onda bi napao RS i iz istih razloga iz kojih je Kosovo na nezakonit način sebe progalsilo nekom kvazidržavom. To je jedna nedoslednost, ako priznate Kosovo onda morate RS, ali kod nje ta politika - ujutru jedno, u podne drugo, naveče treće", rekao je Dodik.

Upitan zbog čega je Izetbegović dao takvu izjavu u trenutku kada se razgovara o razgraničenju, Dodik odgovara da je moguće da je to tempirano iz tog razloga, te da "verovatno ima smisla da je Bakir to uradio da bi usložio te odnose"."Ne znam šta će uraditi Srbija, ali ne znam kakav čovek morate da budete da bi u liku Bakira Izetbegovića sutra došli u zvaničnu posetu Beogradu. Neverovatno. Šta tamo da govori", rekao je Dodik.

On je ponovio da RS voli Srbiju i da ne može da odlučuje o tome šta Srbija treba da uradi, ali ono što Srbija radi do sada za RS je prihvatljivo i Srbija mora da pokaze odnos prema stabilnosti i miru u regionu.

"Nažalost, mora da pokaže spremnost da gradi dobre odnose među i takvima kao što je Bakir, računajući da nije Bošnjak kao konstanta u perslonalnom smislu, mada ja tvrdim da čitav politički establišment Bošnjaka, Muslimana u Sarajevu isto misle kao Bakir", rekao je Dodik.


Objavljeno na sajtu dnevnik.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.