Arhiva » Vesti » Politika 14.11.2017

Vučić: Izetbegovićeva izjava će imati dalekosežne posledice

Odgovor Beograda uslediće za nekoliko dana, najavio je predsednik Srbije

Politika utorak, 14. novembar 2017.  |  B. Čpajak, J. Cerovina

Neki misle da Srbija nije dovoljno pregažena i ponižena i da je samo pregažena i ponižena Srbija dobra Srbija, rekao je predsednik Aleksandar Vučić reagujući na reči Bakira Izetbegovića da je što se njega tiče BiH trebalo do sada da prizna Kosovo te da se nada da će jednog dana i to biti učinjeno. Prema Vučićevim rečima ta izjava će imati dalekosežne političke i pravne posledice, a srpski odgovor će, kako je najavio, uslediti za nekoliko dana. „Mnogo se toga promenilo tim intervjuom, i ne samo da se on (Izetbegović) nada priznanju Kosova, a da se teritorijalni integritet BiH brani ratom, dok s druge strane, kako ispada, Srbija valjda treba da isporuči delove svoje teritorije uz kafu i ratluk”, primetio je Vučić i poručio da „taj intervjuu komplikuje mnogo toga u regionu” te da „stvari izgledaju drugačije nego što su izgledale juče”.

Povodom Izetbegovićevih stavova o Sandžaku, kao i njegove opaske da smo, posle mnogo truda da se napreduje, „izgleda ponovo ušli u nemirne političke vode u regionu”, Vučić je rekao da ne želi dalje da komentariše i otkrio da je sa saradnicima pretprošle noći analizirao ovu situaciju te da sve treba da se slegne.

Predsednik je upitao i šta bi bilo da je on izgovorio da Republika Srpska treba da bude nezavisna i zaključio: „oterali bi me u Hag u roku od 15 dana”. Vučić juče nije navodio kakav će odgovor dati Beograd, ali je poručio da „ne žurimo i nećemo da trčimo pred rudu”.

Jasno je, dodao je, prenosi Tanjug, da na račun Srbije može da izgovori ko šta hoće, šta im padne na pamet, zato, poručio je, i bole priče iz sveta o tome da sve strane treba da se smire. Šta to znači, zapitao je, da se sve strane smire, kad on, kako je rekao, juče nije izgovorio ni reč na tu temu.

Na pitanje da li neko iz međunarodne zajednice stoji iza Izetbegovićevog stava, Vučić je rekao da ne zna i dodao „ono što mogu da vam garantujem to je da naša suza neće naići ni na tugu, ni na plač, ni na razumevanje međunarodne zajednice. Oni će reći,’ e pa to je sve u redu, i mi smatramo da je Kosovo nezavisno’, oni će reći ’pa to se podrazumeva, ali vi Srbi nemate pravo da se žalite na bilo šta, vaš teritorijalni integritet je srušen, zgažen’, govorim iz njihovog ugla, i to su sad nove činjenice”.

Govoreći o različitim aršinima međunarodne zajednice, Vučić je rekao i da na pitanje kako se to štiti teritorijalni integritet Španije, BiH i svih mogućih, a srpski integritet i celovitost nisu štitili pre devet godina, oni „stanu pogledaju u plafon ili u nebo i baš ih briga za sve. I to će da se nastavi”. Da će njegova izjava izazvati velike probleme bio je svestan i sam Izetbegović što svedoče i njegove reči tokom razgovora za „Dojče vele”. Izgovorivši da je što se njega tiče Kosovo već trebalo biti priznato, bošnjački član predsedništva je dodao i da će se „sada naravno naljutiti kolege” u Beogradu. Juče je, međutim, tvrdio da su njegove reči pogrešno protumačene i izvučene iz konteksta i tendenciozne i za to optužio Tanjug.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović najavio je da će Izetbegovićeva izjava biti glavna tema na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost koja se održava sutra. „Svakako da će to biti ključna tačka i o tome ćemo razgovarati na najvišem nivou kako bismo sagledali šta će biti odgovor Srbije na ovo što se tumači kao jedno ozbiljno unošenje nestabilnosti u čitav region”, poručio je Stefanović ocenivši Izetbegovićevu izjavu kao nedobronameran i štetan potez. Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da je bezbednosna situacija u Srbiji stabilna i svi njeni građani mogu da budu sigurni i mirni, ali je poručio da Srbija neće ćutke posmatrati pretnje koje se upućuju Srbima i teritorijalnom integritetu naše zemlje.

Patrijarh: Na Kosovu možemo da očekujemo samo Božju pravdu

Aleksandar Vučić i patrijarh Irinej posetili spomen sobu posvećenu žrtvama na KiM (FotoTanjug)

Patrijarh SPC Irinej obišao je juče zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem prostorije Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji i rekao da se povodom pitanja žrtava na KiM ne očekuje ljudska pravda, jer je „odavno zaspala”, već samo Božja.

Istakao je da je narod na KiM pao pred nepravdom sveta, kao i da su sukobi između dva naroda koji su godinama delili život na istoj teritoriji bili „zlo doba”. „Na Kosovu je pravda i istina zakopana. Zlo ako zakopate umreće, ako istinu zakopate, ona će vaskrsnuti. Tako se nadamo da će istina o svim zlodelima da vaskrsne”, rekao je Irinej. Patrijarh je dodao da svi zločini na KiM traže osvetu, ali ne ljudsku, već Božju.

Čović: Pratićemo zvanični stav Beograda

Predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović poručio je da će BiH pratiti zvanični stav Beograda u vezi sa priznanjem Kosova. „Siguran sam u mudar način vođenja politike u Srbiji, ali nam ne trebaju izjave poput ove”, rekao je Čović novinarima u Sarajevu, komentarišući izjave Bakira Izetbegovića koje je dao u intervjuu za „Dojče vele”.

Dodao je, prenosi Tanjug, da će nastojati da se „spusti lopta”, ističući da BiH mora da ima dobre odnose sa susedima – Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom. Čović je najavio zvaničnu posetu članova Predsedništva BiH Beogradu, na kojoj će biti govora o granici, izrazivši nadu da će u narednih petnaestak dana uspeti da usaglase sva pitanja i da će članovi Predsedništva BiH otići u Beograd s jedinstvenim stavom.

Dodik: Proglasio bih Izetbegovića personom non grata u Srbiji

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovio je juče da BiH neće priznati nezavisnost Kosova, jer RS na to nikad neće pristati i dodao da je njegovo mišljenje da bi bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović nakon prekjučerašnje izjave trebalo da postane persona non grata u Srbiji. „Ovo je ozbiljan udarac Srbiji kao državi i politici Srbije, bez obzira na to da li je vlast ili opozicija. Bakir je rekao da ne priznaje ništa što je Srbija i neki odnos prema takvim izjavama mora postojati. Ako bih se ja pitao, ne želim da napravim nikome nijedan problem, ali Bakir najmanje posle ovoga treba da bude persona non grata u Srbiji”, rekao je Dodik, prenosi Tanjug.

Istakao je da je to njegovo mišljenje i da ne želi ništa da sugeriše Srbiji i predsedniku Srbije. „Vučić ima autentičnu politiku, a što se mene tiče, mislim da je krajnje vreme da se uzvrati tom merom. Ovo je u kontinuitetu, Srbija stalno šalje poruke da želi da poboljša odnos, Vučić stalno govori da su odnosi Srba i Bošnjaka ključni za normalizaciju stanja u regionu, a onda dođe Bakir, pa kamenuje Vučića, tuži ga međunarodnom sudu bez osnova, a sada bi da menja karte”, kaže Dodik.


Objavljeno na sajtu politika.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.