Arhiva » Vesti » Blic 07.12.2017

Dačić u Beču na Savetu ministara OEBS, među njima i šefovi diplomatije Rusije i SAD

Srbija je iskreno privrežena nastavaku svog evropskog puta, dobrosusedskim odnosima i unapređenju regionalne stabilnosti, kao i daljem jačanju naših privreda, poručio je danas u Beču potpredsednik srpske vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Blic četvrtak, 7. decembar 2017.  |  Tanjug

- Posvećeni smo dijalogu sa Prištinom pod vođstvom EU, i implementaciji svih sporazuma koji su do sada postignuti, naročito o dugo očekivanom uspostavljanju Zajednice srpskih opština - rekao je Dačić u svom obraćanju na 24. ministarskom savetu OEBS, dodavši da Srbija veruje da je otvoren i iskren dijalog jedini put da se poboljša svakodnevni život ljudi koji žive na Kosovu i Metohiji.

Dačić kaže i da je Srbija u potpunosti posvećena svom aktivnom i značajnom predsedavanju Foruma za bezbednosnu saradnju OEBS-a u poslednjem tromesečju ove godine.

- Duboko svesna bezbednosnih rizika i izazova u regionu OEBS-a, Srbija je u potpunosti posvećena svom aktivnom i značajnom predsedavanju Forumu za bezbednosnu saradnju u poslednjem tromesečju ove godine, budući da Forum i dalje predstavlja dragocen okvir za dijalog i razmatranje najvažnijih bezbednosnih pitanja, kao i naših političkih i vojnih obaveza. Iz tih razloga bili smo usmereni na jačanje debate o političkoj i vojnoj bezbednosti, pružajući forum za pregovore i konsultacije o vojnoj bezbednosti i stabilnosti na prostoru OEBS-a - rekao je on.

Osvrnuvši se na krizu u i oko Ukrajine, Dačić je konstatovao da je ona, nažalost, još uvek u toku, uprkos svim našim naporima na planu njenog zaustavljanja.

- U isto vreme, duboko smo zabrinuti zbog kontinuiranog ometanja slobode kretanja, učestalog zastrašivanja i napada na posmatrače i imovinu OEBS-a, što je, pored ostalog, za posledicu imalo i tragičnu smrt jednog od medicinskih tehničara Specijalne posmatračke misije, 23. aprila. Sve strane se pozivaju na potpuno i bezuslovno poštovanje primirja, prekid svih neprijateljstava i sprovodjenje odredbi Sporazuma iz Minska, uključujući proverljivo i trajno povlačenje teškog naoružanja - naveo je on.

Kazao je i da je Srbija spremna da radi na unapređenju "ukupnih ciljeva bezbednosti i saradnje među pojedincima, zajednicama, narodima i državama učesnicama OEBS-a i našim partnerima".

Dačić je ocenio i da se OEBS nalazi u dubokoj krizi i da je, kao i u vreme stvaranja te organizacije, potreban detant, to jest popuštanje zategnutosti u odnosu velikih sila. Kazao je i da je rasprava na ovom skupu, kao i činjenica da će veoma malo dokumenata biti usvojeno, pokazatelj da nema konsenzusa i da su sukobi i problemi koji postoje u međunarodnim odnosima veliki.

- Sastanak u Beču pokazuje koliko je OEBS, koji obuhvata 57 zemalja članica, podeljena organizacija i koliko je teško, to jest nemoguće donositi političke odluke - naglasio je Dačić.

Upitan da li je OEBS u većoj krizi nego što je bio pre dve godine, kada je tom organizacijom predsedavala Srbija, Dačić je kazao da je ta organizacija bila i tada u krizi.

Srpski šef diplomatije je danas u Beču razgovarao i sa američkim državnim sekretarom SAD Reksom Tilersonom, uoči početka 24. Saveta ministara OEBS.

On je, nakon što je došao u Palatu Hofburg, u VIP salonu, gde su se, po dolasku okupili šefovi diplomatija zemalja članice OEBS, na kratko razgovarao sa Tilersonom.

Takođe, imao je kratak razgovor i sa šefom ukrajinske diplomatije Pavlom Klimkinom. Pred sam početak sednice Dačić je nekoliko minuta proveo u razgovoru sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim.

Inače, glavni grad Austrije danas je centar svetske diplomatije, pošto se u njemu održava Savet ministara OEBS na kojem učestvovuje 41 šef diplomatije, među kojima su i američki i ruski, Reks Tilerson i Sergej Lavrov.

Ukrajinska kriza, ali zasigurno i jučerašnja odluka SAD da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela biće glavne teme diskusija na zasedanju OEBS. Dačić će, kako je najavljeno, na marginama dvodnevnog skupa imati niz bilateralnih sastanaka sa ministrima država učesnica OEBS.

Austrija, današnjim Savetom ministara, završava jednogodišnje predsedavanje OEBS-u.

Zvaničan Beč najavljuje da će Savet ministara biti u znaku "zajedničkog savladavanja bezbednosnih izazova".

Na dnevnom redu biće brojne pretnje po zajedničku bezbednost, kao što su ukrajinski konflikt, radikalizacija ili terorizam.

Savet ministara počeće plenarnom sednicom, na kojoj će se obratiti predsedavajući Kurc i generalni sekretar OEBS Tomas Greminger. Nakon toga slede izjave ministara, a na listi govornika, među najzanimljivijima medijima su Lavrov na trećem mestu i Tilerson na petom.

Ukrajinska kriza biće na dnevnom redu u petak, u diskusiji koja neće biti otvorena za medije.

Za sada je nejasno da li će Austrija, kao predsedavajuća, uspeti da progura zajedničke izjave sa sastanka, a posebno se ne očekuje da će imati uspeha u postizanju konsenzusa oko zajedničkih zaključaka, kojih nije bilo od 2002. godine.

Pažnja međunarodnih medija biće svakako usmerena pre svega na Tilersona i Lavrova, koji bi danas trebalo da održe bilateralni sastanak.

Savet ministara OEBS održava se pod velikim merama bezbednosti, uz angažovanje više od 2.000 policajaca i zatavranje ulica oko palate Hofburg, u kojem je sedište ove medjunarodne organizacije.

Austrija će, predsedavanje OEBS-u, od 1. januara predate Italiji.


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.