Arhiva » Vesti » RTV 07.12.2017

Dačić: Za otvoren razgovor sa novom administracijom SAD

BEČ - Prvi potpredsednik vlade i šef srpske diplomatije Ivica Dačić razgovarao je danas u Beču sa šefom američke diplomatije Reksom Tilersonom uoči početka 24. Saveta ministara OEBS.

RTV četvrtak, 7. decembar 2017.  |  Tanjug, RTV
RTV: Dačić: Za otvoren razgovor sa novom administracijom SAD

On je, nakon što je došao u Palatu Hofburg, u VIP salonu, gde su se, po dolasku okupili šefovi diplomatija zemalja članice OEBS, na kratko razgovarao sa Tilersonom.

Dačić: Za otvoren razgovor sa novom administracijom SAD

Dačić je izjavio da je Tilersonu rekao da je neophodno da se naprave određeni strateški dogovori i da je u tom smislu Srbija spremna da otvoreno razgovara sa novom američkom administracijom.

"Te promene u američkoj politici mogu da naprave samo predsednik, potpredsednik i ministar spoljnih poslova. Oni, koji su iz starog establišmenta, nisu ni sposobni za tako nešto jer brane svoju politiku iz 90-tih godina", kazao je Dačić Tanjugu posle susreta sa Tilersonom na marginama Saveta ministara OEBS.

Dačić je naveo da je imao dovoljno vremena pred početak današnjeg ministarskog saveta, da u VIP salonu, u kojem su bili okupljeni ministri, razgovara sa Tilersonom i definiše još jednom našu poziciju, a to je želja da Srbija i SAD pronađu neke zajedničke interese.

Šef srpske diplomatije je ocenio da je neophodno imati češću komunikaciju, kao i da je potrebno videti kako možemo da imamo jednu dobitnu kombinaciju u kojoj bi se našli zajednički interesi kako bi trajno bili rešeni neki problemi koji postoje u regionu, kao što je Kosovo i Metohija.

Dačić je podsetio da je Srbija 100 godina posle našeg strateškog partnerstva i zajedništva iz Prvog svetskog rata sa SAD, došla u situaciju da je ratovala sa Amerikom.

"Razgovor sa Tilersonom je bio otvoranje vrata da se početkom iduće godine napravi jedan bilateralni sastanak sa njim", ukazao je on.

Ministarski savet OEBS-a, kako je naveo, iskoristio je i za kontakte sa drugim predstavnicima zemalja koje su za nas bitne, kao što je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, ukrajinski kolega Pavlo Klimkin, te i ministar za Evropu Velike Britanije Alen Danken, ali i da se upozna sa novim švajcarskim kolegom.

Sa Lavrovim, kako je preneo, razgovarao je o nekim detaljima njegove posete Srbiji.

"Doći će 24. februara na jubilej godišnjice diplomatskih odnosa Rusije i Srbije", najavio je Dačić.

"Ministar za Evropu Velike Britanije je želeo da nam prenese da njegova zemlja za kraj jula sprema Samit EU i zapadnog Balkana, koja će biti u Londonu. Pozvao je da, ako imamo neke posebne zahteve, to iznesemo", rekao je Dačić, dodajući da će Danken početkom iduće godine posetiti Srbiju.

Pred sam početak sednice Dačić je nekoliko minuta proveo u razgovoru sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim.

Srbija iskreno posvećena regionalnoj stabilnosti

Dačić je poručio da je Srbija iskreno privržena nastavku svog evropskog puta, dobrosusedskim odnosima i unapređenju regionalne stabilnosti, kao i daljem jačanju naših privreda.

"U potpunosti smo posvećeni dijalogu sa Prištinom, pod vođstvom EU, i implementaciji svih sporazuma koji su do sada postignuti, naročito o dugo očekivanom uspostavljanju Zajednice srpskih opština", rekao je Dačić u svom obraćanju na 24. ministarskom savetu OEBS.

Verujemo, kazao je Dačić, da je otvoren i iskren dijalog jedini put da se poboljša svakodnevni život ljudi koji žive na Kosovu i Metohiji i zato je od izuzetne važnosti da OEBS ostane neutralan i pouzdan partner.

Izrazivši zahvalnost Austriji koja je predsedavajuća i aktuelnom predsedavajućem, ministru Sebastijanu Kurcu, na neumornim naporima koje su ulagali u protekloj godini, Dačić je u podsećanju na istoriju rada OEBS-a rekao da se trudilo da se prevaziđu razlike i zajednički se, kako je rekao, suočimo sa postojećim i novim pretnjama po našu zajedničku bezbednost.

Uprkos činjenici da su te pretnje postale ozbiljnije tokom proteklih godina, postali smo, nažalost, svedoci rastućeg nepoverenja i nedostatka dijaloga među zemljama učesnicima, rekao je Dačić i istakao:

"Za žaljenje je, bar ja tako mislim, što je u našoj organizaciji preostalo malo iskrenog dijaloga i saradnje iako izazovi sa kojima se suočavamo zahtevaju hitne i promišljene odgovore. U vremenu kada je teško predvideti budućnost, jasno je da je potrebna politička volja kako bi se ojačao dijalog i međusobni angažman, kao jedini put ka vraćanju poverenja i traženja rešenja kako bi se smirile aktuelne tenzije".

OEBS, uveren je Dačić, može u potpunosti da ispuni taj cilj samo ako zemlje učesnice smatraju da naša organizacija može dati doprinos bezbednosti regiona na dobrobit svih naših građana.

Ovo se, kazao je, može postići samo ako poštujemo međuvladin i na konsenzusu zasnovan karakter OEBS-a. Da bi OEBS bio efikasniji, moramo nedvosmisleno biti posvećeni jačanju organizacije i njenih kapaciteta na osnovu međusobnog poštovanja svih država učesnica.

"Očuvanje kapaciteta i vidljivosti OEBS-a biće od suštinskog značaja u ovim naporima. Ako je ovo naš zajednički cilj, ne bi trebalo da bude teško postići konsenzus. Uveravam vas da je Srbija i dalje čvrsto posvećena saradnji sa ostalim državama učesnicama kako bi se ostvario taj cilj", naveo je šef srpske diplomatije

Dačić kaže i da je Srbija u potpunosti posvećena svom aktivnom i značajnom predsedavanju Foruma za bezbednosnu saradnju u poslednjem tromesečju ove godine.

"Duboko svesna bezbednosnih rizika i izazova u regionu OEBS-a, Srbija je u potpunosti posvećena svom aktivnom i značajnom predsedavanju Forumu za bezbednosnu saradnju u poslednjem tromesečju ove godine, budući da Forum i dalje predstavlja dragocen okvir za dijalog i razmatranje najvažnijih bezbednosnih pitanja, kao i naših političkih i vojnih obaveza. Iz tih razloga bili smo usmereni na jačanje debate o političkoj i vojnoj bezbednosti, pružajući forum za pregovore i konsultacije o vojnoj bezbednosti i stabilnosti na prostoru OEBS-a", rekao je.

Osvrnuvši se na krizu u i oko Ukrajine, Dačić je konstatovao da je ona, nažalost, još uvek u toku, uprkos svim našim naporima na planu njenog zaustavljanja.

"U isto vreme, duboko smo zabrinuti zbog kontinuiranog ometanja slobode kretanja, učestalog zastrašivanja i napada na posmatrače i imovinu OEBS-a, što je, pored ostalog, za posledicu imalo i tragičnu smrt jednog od medicinskih tehničara Specijalne posmatračke misije, 23. aprila. Sve strane se pozivaju na potpuno i bezuslovno poštovanje primirja, prekid svih neprijateljstava i sprovođenje odredbi Sporazuma iz Minska, uključujući proverljivo i trajno povlačenje teškog naoružanja".

Dačić je istakao da Srbija nastavlja da podržava rad Specijalne posmatračke misije u Ukrajini koja je najvidljiviji element reagovanja OEBS-a na ovu krizu, kao i druge konstruktivne napore, posvećene iznalaženju mirnog rešenja krize, uz puno poštovanje principa OEBS-a.

"Borba protiv terorizma ostaje u vrhu prioriteta naše agende. Države učesnice su u različitim prilikama odlučno i bezuslovno osudile terorističke akte i potvrdile odlučnost da se bore protiv terorizma u svim njegovim oblicima i manifestacijama", ukaza je ministar.

Ne treba, kazao je, da zaboravimo da smo se u toku protekle tri godine suočavali sa izazovima bez presedana koji su poticali od migrantsko-izbegličke krize, mada se čini da se ti izazovi polako ublažavaju.

"Međutim, mnoge od naših zemalja suočavaju se sa izazovima koji su proistekli iz migrantske krize. U prethodne dve godine, više od 900.000 izbeglica i migranata prošlo je kroz Srbiju. Mi smo pokazali našu solidarnost i humanost, u skladu sa najvišim međunarodnim standardima. Imajući to u vidu, mi u potpunosti podržavamo nameru predstojećeg italijanskog predsedavanja da se uhvati u koštac sa pitanjem migracija, mogućim rešenjima, kao i bezbednosnim rizicima", naveo je.

Istakao je da će u tom pogledu Srbija podržavati prioritete austrijskog predsedavanja OEBS-u i nadamo se, dodao je, da ćemo postići konsenzus o predloženim Odlukama i Deklaracijama Ministarskog saveta.

"Ova dokumenta predstavljaju srž OEBS-a i odražavaju trenutno stanje stvari u regionu i zato je potrebno da svi udružimo snage kako bismo pokazali da je moguće postići važne sporazume", ukazao Dačić istakao da je cilj Srbije je da postane dugoročno pozitivni kontributor bezbednosti Evrope.

Srbija je, zaključio je Dačić, spremna da zajedno radi na unapređenju ukupnih ciljeva bezbednosti i saradnje među pojedincima, zajednicama, narodima i državama učesnicama OEBS-a i našim partnerima.


Objavljeno na sajtu rtv.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.