Arhiva » Vesti » Nova ekonomija 07.12.2017

Tabaković: Bitkoin je spekulativno sredstvo koje je neke ljude učinilo bogatim

Nova ekonomija četvrtak, 7. decembar 2017.

Bitkoin je spekulativno sredstvo koje je neke ljude učinilo vrlo bogatima, izjavila guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

Globalno dnevno njime se u proseku obavi tri do pet puta manje transakcija nego, na primer, u platnom sistemu Narodne banke Srbije, kaže ona.

"Bitkoin niti je opšte prihvaćeno sredstvo razmene, niti je jedinica mere vrednosti robe i usluga, niti je čuvar te vrednosti", rekla je Tabakovićeva na prvom BIZIT okruglom stolu Prednosti i zamke e-trgovine, održanom u Srpskoj asocijaciji menadžera (SAM).

Nedavno istraživanje Evropske centralne banke (ECB) je, prema njenim rečima, pokazalo da se 80 procenata transakcija u EU trgovinama obavlja uz upotrebu gotovine, u trenutku kada neke svetske sile najavljuju uvođenje digitalnog novca, kao deo geostrateškog pozicioniranja, kojim bi se prevazišlo preveliko oslanjanje na tzv. zapadne infrastrukture.

Osvrnuvši se na nedavno potpisani Memorandum o saradnji srpskog kartičnog sistema DinaCard i kineskog China UnionPaya, guvernerka je navela da će Narodna banka Srbije dobiti bepslatnu tehnologiju za najsavremenija beskontaktna plaćanja.

"Dobijamo mogućnost da se nađemo u 160 zemalja gde je trenutno prisutan China UnionPay i otvaramo njima tržište da mogu ovde da dođu. To znači da je konkurencija jedino što nas podstiče da budemo bolji i da rastemo", izjavila je Tabakovićeva.

Podsetila da je China UnionPay drži u svetu preko 50 procenata kartica, odnosno preko 6,5 milijardi izdatih kartica.


Objavljeno na sajtu novaekonomija.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Komentari


©2018 Netmark d.o.o.