Arhiva » Vesti » Politika 07.12.2017

Šutanovac: Oni što bojkotuju izbore, bolje da podrže DS

Većina stranaka izlazi na lokalne izbore 24. decembra u Pećincima, Mionici, Preševu, Negotinu i Kostolcu

Politika četvrtak, 7. decembar 2017.  |  Dejan Spalović

Na lokalnim izborima 24. decembra u Pećincima, Mionici, Preševu, Negotinu i Kostolcu neće učestvovati Pokret slobodnih građana (PSG) i Narodna stranka (NS). Njihov poziv za bojkot nisu prihvatile ostale opozicione partije, koje su već podnele svoje izborne liste i odavno se nalaze u kampanji.

Mesec dana od kada je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković raspisala izbore u pet opština i poslednji dan pred predaju izbornih lista, PSG i NS konstatovali su da nema fer izbornih uslova pa su odlučili da bojkotuju izbore. U saopštenju PSG navodi „da neće davati legitimitet procesu u kome nema ništa demokratsko i koji se ne može dobro završiti, već će aktivnim bojkotom građane pozivati da na izbore ne izađu i na sve zakonom dopuštene načine dokumentovati nezakonitosti na izborima, koje će pre ili kasnije biti sankcionisane”. Potpredsednik NS Nikola Jovanović kaže da su se odlučili na bojkot, jer izbore smatra nelegitimnim i rezultat „hira, bahatosti i zloupotrebe institucija od vladajuće koalicije”.

Članica Predsedništva SNS-a Zorana Mihajlović ocenila je da su Saša Janković i Vuk Jeremić pobegli od izbora, jer se plaše ubedljivog poraza, dok šef poslaničke grupe SPS-a Đorđe Milićević smatra da stranke koje odustaju od lokalnih izbora 24. decembra to čine jer su svesni izbornog debakla, a ne zbog, kako oni kažu, neregularnih uslova.

„Odluke stranaka Saše Jankovića i Vuka Jeremića da ne učestvuju na lokalnim izborima u pet opština u Srbiji 24. decembra nije ništa drugo nego bežanje od ubedljivog izbornog poraza. Ovakva odluka pokazuje da Janković i Jeremić nemaju hrabrosti da izađu pred građane i vide koliko zaista vrede, kao i šta građani misle o njihovoj politici”, saopštila je Mihajlovićeva.

Lider Demokratske stranke Dragan Šutanovac kaže da je DS predao izborne liste i da je već mesec dana u kampanji. „Građani ne žive samo u Beogradu već i u Pećincima, Mionici, Preševu, Negotinu i Kostolcu, gde će lokalni izbori biti održani. Bilo bi poštenije da su neke opozicione stranke koje nisu uspele da prikupe svega nekoliko stotina potpisa da bi učestvovale na izborima, umesto što su najavili bojkot, podržale listu DS-a da bi se glasačkim listićima pobedio SNS”, kaže za „Politiku” Šutanovac.

Zorana Mihajlović: Odluka Saše Jankovića i Vuka Jeremića nije ništa drugo nego bežanje od ubedljivog izbornog poraza Dragan Šutanovac

U pokretu Dveri navode da su juče podneli izbornu listu u Pećincima i da će na lokalnim izborima učestvovati, dok lider DSS-a Miloš Jovanović poručuje da ova partija ne učestvuje u bojkotu, ali da su za njih prioritet beogradski izbori. Lider SRS-a Vojislav Šešelj ističe da ne razume te priče o bojkotu izbora i da će radikali učestvovati na svim izborima, pa i na lokalnim u pet opština 24. decembra.

„Mesec dana je trebalo Saši Jankoviću i Vuku Jeremiću da utvrde da navodno ne postoje ravnopravni uslovi za izbore u pet opština i onda su se odlučili na bojkot. Da su prikupili potpise građana, učestvovali bi na izborima. Ovako, neko drugi im je kriv”, kaže za „Politiku” Šešelj. On pita da li će ove dve partije bojkotovati i beogradske izbore ukoliko bivši gradonačelnik Dragan Đilas ne prihvati da bude na čelu njihove zajedničke izborne liste.


Objavljeno na sajtu politika.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.