Arhiva » Vesti » Politika 07.12.2017

Vučić: Niko ne može da nam otme „Trepču”

Rudarsko-metalurški kombinat „Trepča” obeležio je juče 90 godina postojanja i rada, a u pismu predsednika Srbije, naglašeno je da to preduzeće „nije više samo privredni subjekat, ono je deo porodičnog i nacionalnog nasleđa, deo tradicije”

Politika četvrtak, 7. decembar 2017.  |  Biljana Radomirović

Kosovska Mitrovica – Rudarsko-metalurški kombinat „Trepča” obeležio je juče 90 godina postojanja i rada, a u pismu Aleksandra Vučića, predsednika Srbije, u prepunoj sali Doma kulture u Zvečanu naglašeno je da to preduzeće „nije više samo privredni subjekat, ono je deo porodičnog i nacionalnog nasleđa, deo tradicije”.

U pismu koje je pročitao Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM, između ostalog stoji:

– Kada se neko preduzeće neguje i gradi 90 godina, kao što je to slučaj sa „Trepčom”, to preduzeće nije više samo privredni subjekat, ono je deo porodičnog i nacionalnog nasleđa, deo tradicije. Tradicija rudarstva na kosovu i Metohiji je neizbrisiva, kao i postojanje srpskog naroda na ovim prostorima. „Trepča” je bila svedok velikih istorijskih previranja, smenjivanja društvenih uređenja i političkih sistema, ali je nadživela sva iskušenja i izazove. Srbija će nastaviti beskompromisno da se bori za vaše pravo da upravljate onim što su stvarali vaši preci, što pripada vama. Dok god je Srbije, niko neće moći da vam otme i otrgne „Trepču” – poručio je predsednik Vučić, uz podsećanje da je „Trepča” bila vesnik jednog novog vremena, vremena urbanizacije i ekonomskog napretka, ali i svedočanstvo iskrene želje tadašnje države da ovaj deo teritorije kroz industrijalizaciju izvuče iz mraka otomanskog feudalnog nasleđa.

„Trepča” je, navedeno je u pismu predsednika Vučića, mnogo više od rudarskog kompleksa, ona je ideja bolje budućnosti i progresa, a to će biti i vašim sinovima, kao što je bila i vama, vašim očevima i vašim dedovima.

Predsednik je zaposlenima poručio i da će doživeti da rudarsku tradiciju u tom kombinatu nastave i neke nove generacije srpskih rudara.

Putem video bima, prisutnima se obratio i Novak Đoković, koji je zaslužni građanin Zvečana što je izazvalo oduševljenje brojnih rudara

– Kada su neki pokušali da posegnu za onim što nije njihovo, zaboravili su da je „Trepča” postala i neka vrsta nematerijalne baštine, vrednost koja nije opipljiva i ne može da se ukrade. To je zato jer „Trepču” svaki radnik nosi u sebi, svaki radnik koji je u njenim oknima i pogonima gradio budućnost svojih porodica i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji – naveo je Aleksandar Vučić u pismu zaposlenima Rudarsko-metalurškog kombinata „Trepča”.

Prisutnima se obratio i Marko Đurić, rekavši da zaposleni u „Trepči” u Vladi Srbije imaju trajnog i odanog saveznika u nastojanjima da taj kombinat bude sačuvan, a u srpskim predstavnicima čvrstog branioca svojih interesa na Kosovu i Metohiji.

– Trepča je bila jača od ratnih vihora i političkih nestabilnosti i ekonomskih kriza. Branili smo je onako kako Srbin brani svoju kuću, bez odstupanja i ne razmišljajući o predaji. Naša glavna snaga su bili jedinstvo i sloga i uspeli smo da zaustavimo pokušaje da nam se otme ono što je bez ikakve dileme naše.

Generalni direktor „Trepče”, Jovan Dimkić, poručio je da je cilj menadžmenta i zaposlenih da se očuvaju ljudski i tehnološki resursi, a u tome je u poslednjoj deceniji presudnu ulogu imala Vlada Republike Srbije.

Dimkić je podsetio da je Kosovo i Metohija izuzetno bogato rudama, pa je zbog toga mnogima „zapala za oko”.

Na jučerašnjoj godišnjici dodeljene su svečane plakete zahvalnosti kombinata predsedniku Aleksandru Vučiću, patrijarhu Irineju, Marku Đuriću i porodici srpskog tenisera Novaka Đokovića.


Objavljeno na sajtu politika.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.