Arhiva » Vesti » Pravda 07.12.2017

Nije otišao u trepču ali poručuje rudarima: Dok god je Srbije, Trepču niko neće moći da vam otme!

Rudarsko-metalurški kombinat "Trepča" danas obeležava 90 godina postojanja i rada, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tim povodom zaposlenima, u pismu koje je pročitano na svečanosti u rudniku, poručio da tako dugo postojanje preduzeća znači da ono više nije samo privredni subjekt, već deo porodičnog i nacionalog nasleđa – deo tradicije.

Pravda četvrtak, 7. decembar 2017.  |  Tanjug

"Kada se neko preduzeće neguje i gradi 90 godina, kao što je slučaj sa Trepčom, to preduzeće više nije samo privredni subjekat, ono je deo porodičnog i nacionalnog nasleđa, deo tradicije", poručio je Vučić i podsetio da je tradicija rudarstva na Kosovu i Metohiji neizbrisiva kao i postojanje srpskog naroda na ovim prostorima.

Na svečanosti povodom tog jubileja u Zvečanu, zaposlenima je pročitano pismo predsednika Vučića, u kojem ukazuje da je Trepča bila svedok velikih istorijskih previranja, smenjivanja društvenih uređenja i političkih sistema, ali je nadživela sva iskušenja i izazove.

"Srbija će beskompromisno nastaviti da se bori za vaše pravo da upravljate onim što su stvarali vaši preci, što pripada vama, i Trepču, dok god je Srbije, niko neće moći da vam otme i otrgne", poručio je predsednik Vučić.

Predsednik je zaposlenima poručio i da će doživeti da rudarsku tradiciju u tom kombinatu nastave i neke nove generacije srpskih rudara.

Otvaranje Trepče pre 90 godina, podsetio je, bilo je vesnik jednog novog vremena, vremena urbanizacije i ekonomskog napretka, ali i svedočanstvo iskrene želje tadašnje države da ovaj deo teritorije kroz industrijalizaciju izvuče iz mraka otomanskog feudalnog nasleđa.

Otvaranje Trepče je, istakao je Vučić, bila pobeda novog vremena nad zaostalošću, a simbol razvitka i napretka ostala je do dan-danas.

"Zato je Trepča mnogo više od rudarskog kompleksa, ona je ideja bolje budućnosti i progresa, i to će biti i vašim sinovima, kao što je bila i vama, vašim očevima i dedovima", naveo je predsednik.

Kada su, kako kaže, neki pokušali da posegnu za onim što nije njihovo, zaboravili su da je Trepča postala i neka vrsta nematerijalne baštine, vrednost koja nije opipljiva i ne može se ukrasti.

"To je zato jer Trepču svaki radnik nosi u sebi, svaki radnik koji je u njenim oknima i pogonima gradio budućnost svojih porodica i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji", naveo je predsednik Vučić.

Briselu nije dovoljno što uporno pokušava da pokida Kosovo i Metohiju od Srbije, već iskazuju i nove pretenzije na druge srpske teritorije. Više o tome počitajte OVDE.

Izvor: Tanjug


Objavljeno na sajtu pravda.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.