Arhiva » Vesti » Večernje novosti 07.12.2017

„Trepča“ je ideja budućnosti i progresa (foto)

Kombinat „Trepča“ u Zvečanu obeležio devet decenija svog postojanja

Večernje novosti četvrtak, 7. decembar 2017.  |  I. Radulović

U Vladi Srbije imaćete trajnog i odanog saveznika u nastojanjima da Trepču sačuvate u ovim teškim vremenima, a u srpskim predstavnicima u kosovskoj vladi čvrstog branioca. Trepču, dok je Srbije, niko neće moći da vam otme i Srbija će beskompromisno nastaviti da se bori za vaše pravo da upravljate onim što su stvarali vaši preci, što pripada vama – deo je čestitke predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je, povodom devet decenija postojanja i rada, uputio danas zaposlenima i poslovodstvu Kombinatu Trepča u Zvečanu.

- Naživeće Trepča "političko pravni provizorijum" u kojem je prinuđena da opstane poslednjih godina. Ona je, kada je stvorena, bila pobeda novog vremena nad zaostalošću, a simbol razvitka i napretka ostala je do dan danas. Zato je Trepča mnogo više od rudarskog kompleksa. Ona je ideja bolje budućnosti i progresa i to će biti i vašim sinovima, kao što je bila i vama, vašim očevima i dedovima - poručio je srpski predsednik, čiju je poruku pročitao njegov izaslanik i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić.

Đurić je u svoje ime podsetio da je „Trepča ostala i neka vrsta nematerijalne baštine srpskog naroda, vrednost, koja nije opipljiva i ne može se ukrasti“.

Pročitajte još - Priština opet "napada" Trepču

- Vrednost Trepče se ne može iskazati samo brojevima, jer je Trepča za ljude ovde i nacionalno i vrednosno i identitetsko pitanje – rekao je Đurić i poželeo „da stotu godišnjicu dočekamo dišući slobodno“.

foto: I.Radulović

Govoreći o istorijatu ovog nekada svetski poznatog proizvođača olova i cinka, generalni direktor Trepča-Sever Jovan Dimkić je Generalni direktor Trepče Jovan Dimkić je istakao da je cilj menadžmenta i zaposlenih bio da se očuvaju ljudski i tehnološki resursi. U tome je, kako je rekao, u poslednjoj deceniji presudnu ulogu imala Vlada Republike Srbije bez čije pomoći kao i jedinstva zaposlenih ovaj kombinat ne bi imao budućnost.

- "Trepča" je bila i ostala glavni oslonac razvoja pokrajine KiM kroz vreme, kazao je Dimkić i istakao da su "Trepčini" proizvodi poznati i dalje širom sveta.

Na proslavi su dodeljene svečane plakete zahvalnosti Kombinata predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, patrijarhu Irineju, direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marku Đuriću i porodici srpskog tenisera Novaka Đokovića.

ČESTITKA ĐOKOVIĆA

Obraćanjem preko video bima značajan jubilej Kombinatu Trepča čestitao je i srpski svetski poznati teniser i počasni građanin Zvečana, Novak Đoković, koji je rekao da je o Trepči slušao od svog dede, koji je radio u Trepči, te oca, tetke i strica koji su, kako je rekao, proveli celu svoju mladost u Zvečanu. Istakao je da mu je velika čast što je počasni građanin Zvečana.

Akademiji je prisustvovao i njegov otac, Srđan Đoković, kojem je dodeljena plaketa.


Objavljeno na sajtu novosti.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.