Ekonomija arhiva vesti 07.01.2018

Kineski analitičari upozoravaju: Šest događaja koji prete globalnoj ekonomiji

Gde investirati 07.01.2018
Iako je svetska ekonomija ostvarila oporavak u protekloj godini, nekoliko “sivih oblaka” moglo bi pomračiti perspektive rasta u 2018. godini, saglasni su kineski analitičari. – Jedan od faktora koji se krije iza prošlogodišnje ekonomske snage je… »

Antić: Toplane spremne za hladne dane

Blic 06.01.2018
Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić večeras je, tradicionalno na Badnje veče, posetio toplanu "Novi Beograd" i istakao da su Beogradske elektrane spremne za predstojeće, najavljene hladne dane. Antić se zahvalio svim zaposlenima u… »

Prva tužba "kradljivca struje" pred sudom u Strazburu

Danas 07.01.2018
Pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu biće podneta, prema dostupnim informacijama, prva tužba građanina Srbije koji je od strane EPS Distribucije označen kao “kradljivac struje” i po tom osnovu isključen sa električne mreže. Tužbu… »

Minimalna zarada i dalje ispod minimalne potrošačke korpe

Politika 07.01.2018
Razlika koja od 1. januara, posle povećanja neoporezivog dela zarada, ostaje poslodavcima – oko 3.300 dinara, može biti iskorišćena za povećanje plata, ali i za nove investicije. Nova minimalna cena rada za zaposlene od 1. januara iznosi 143 dinara… »

Subvencije usmeriti na inovativne kompanije

Politika 07.01.2018
Od 188 projekata u prerađivačkoj industriji, koji su dobili državne podsticaje, samo četiri su se odnosila na visokotehnološke kompanije. Strateška odluka vlade je da u narednom periodu, osim podsticanja investicija koje zapošljavaju veliki broj… »

Likvidiran AD Hleb: Ključ zbog velikih dugova

Dnevnik 07.01.2018
Novosadski AD „Hleb”, nekada najveća industrijska pekara u Vojvodini, više ne postoji, pošto je ključ u bravu stavljen u decembru 2017. godine, posle stečaja uvedenog 19. septembra. Sve prodavnice „Hleba” u Novom Sadu su takođe zatvorene pa… »

Novi zakon o akcizama: Hoće li poskupeti kafa?

Vesti online 07.01.2018
Novi Zakon o akcizama, kojim se uvodi akcizna markica na kafu, stupio je na snagu 1. januara. Time bi država trebalo da prihoduje više milijardi dinara, ali je otvoreno pitanje - kako to utiče na cenu kafe za krajnje potrošače? Ekonomisti kažu da… »

Pavić: Vlada prvenstveno želi povećati plaće

SEEbiz 07.01.2018
ZAGREB - Među reformama kojima se hvali Vlada je i ona mirovinskog sustava, a smanjenje odljeva mladih i radno sposobnih, kojima se treba bildati domaći ekonomski rast, Vlada kani provesti kroz mjere zapošljavanja mladih. Za sve to odgovara ministar… »

Udruga dioničara Agrokora: Žrtve smo Todorića, a ne Plenkovića

SEEbiz 07.01.2018
ZAGREB - Udruga dioničara Agrokora u nedjelju je oštro osudila tekst na blogu Ivice Todorića pod naslovom "Lex Agrokor omogućio je pljačku malih dioničara". "Smatramo da je premijer Plenković napravio državnički potez donošenjem Zakona te na… »

Na crno radi 40.000 zaposlenih u Crnoj Gori

SEEbiz 07.01.2018
PODGORICA - Nacrtom Zakona o radu stvorene su pretpostavke za efikasniju borbu protiv sivog tržišta rada, a naredne godine biće godine aktivne borbe protiv neformalnog zapošljavanja, tvrdi ministar rada Kemal Purišić. U Uniji slobodnih sindikata… »