Arhiva » Vesti » Politika 12.01.2018

Đurić: Specijalni sud je mogao da bude zaista međunarodni, da je Srbija konsultovana

Politika petak, 12. januar 2018.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je da je Specijalni sud za zločine na Kosovu mogao da bude zaista međunarodni sud, a ne sud koji osniva ili raspušta parlament u Prištini, da je i Srbija po tom pitanju konsultovana.

Srbija nije konsultovana kada je dogovarano kako će biti ustrojen Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu pa nema potrebe da je sada neko poziva kada se deo međunarodne zajednice svađa sa Prištinom zbog namere da zaustavi rad suda, rekao je Đurić novinarima u Jugoslovenskoj kinoteci upitan kako vidi pritiske zapadnih zemalja na Prištinu zbog namere da spreči rad Specijalnog suda.

„Nisu nas konsultovali ni kada su postajali najbolji prijatelji ni kada su se dogovarali oko toga kako će da ustroje taj sud, pa nemoj da nas zovu ni sada kada su se posvađali”, rekao je Đurić i dodao da Srbija nastavlja borbu protiv ratnih zločina.

Prema njegovim rečima, srpsko pravosuđe ima 750 aktivnih predmeta vezanih za ratne zločine.

„Srbija je delima pokazala šta je najbolje za Srbe i Albance”, rekao je Đurić i dodao da je to da li će međunarodna zajednica imati snage da utiče na Prištinu da odustane od namera, pitanje za te koji se svađaju.

Dodao je da je međunarodni položaj Srbije povoljniji nego pre tri, četiri godine, i da postoji više razumevanja za golgotu i stradanje srpskog naroda.

Đurić je dodao da će Srbija nastaviti i boriti se da i pred 10. godišnjicu proglašenja nezavisnosti Kosova, odnosno desetu godišnjicu duboko pogrešne secesije, ta istina dopre do svakog kutka na planeti. (Beta)


Objavljeno na sajtu politika.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.