Arhiva » Vesti » Večernje novosti 12.01.2018

Nakon novih diplomatskih aktivnosti, Haradinaj ne menja stav

I posle niza susreta sa međunarodnim diplomatama premijer tzv. Kosova Ramuš Haradinaj ne menja stav da će podržati odluku koju donese parlament u vezi sa Specijalnim sudom

Večernje novosti petak, 12. januar 2018.  |  Tanjug

I posle niza susreta sa međunarodnim diplomatama, uključujući francusko-nemačku delegaciju, koje su upozorile kosovske lidere o posledicama povlačenja zakona o Specijalnom sudu, premijer tzv. Kosova Ramuš Haradinaj ne menja stav da će s tim u vezi podržati odluku koju donese parlament, piše prištinska Koha.

"Premijer nije promenio svoju javnu poziciju po tom pitanju", rekao je Haradinajev savetnik za Kohu, a prenosi Unmik u svom pregledu štampe.

Haradinaj, koji je juče boravio u poseti Albaniji, rekao je da je poništavanje zakona o Specijalnom sudu pravedno ali da će on kao premijer, bez obzira na poziciju njegove partije po tom pitanju, poštovati odluku kosovskih poslanika.

Pročitajte još: Kosovska vlada negira da priprema akt o ukidanju Specijalnog suda

Američka ambasada u Prištini ponovo je pozvala kosovske lidere da odustanu od ideje o ukidanju zakona o Specijalnom sudu, prenosi Zeri.

"Naš prioritet na Kosovu je da podržimo napredak u vladavini prava, uključujući rad Specijalizovanih veća. Pozivamo lidere institucija, političke partije i članove parlamenta, da odustanu od svake ideje da se ukine zakon o Specijalizovanim većima", saopštila je američka ambasada.

Pročitajte još: SAD zabrinute zbog pokušaja ukidanja Specijalnog suda

Koha je, pozivajući se na neimenovane izvore, navela da će, ako Skupština ukine zakon o Specijalnom sudu, to narušiti kosovske odnose sa vodećim zapadnim zemljama.

"Kosovski lideri biće ignorisani i neće biti pozivani na sastanke, određeni programi pomoći mogli bi da budu obustavljeni, a proces vizne liberalizacije biće kompletno sklonjen sa agende", piše Koha.

To bi imalo negativne posledice na međunarodne odnose i na 10. godišnjicu nezavisnosti, rekao je neimenovani izvor kosovskom listu. EU: KOSOVSKI POSLANICI DA ODUSTANU OD UKIDANjA SPECIJALNOG SUDA

Evropska unija pozvala je danas kosovske poslanike da odustanu od inicijative za opoziv odluke o formiranju Specijalnog suda za ratne zločine tzv. OVK na Kosovu i Metohiji.

Kako javlja AP, Kancelarija EU na Kosovu je saopštila da je "izuzetno zabrinuta" zbog inicijative 43 kosovska poslanika da ukinu Zakon o specijalizovanim većima i kancelariji specijalnog tužilaštva.

EU ih poziva da odustanu od svog plana, navodi AP.

Specijalni sud osnovan je 2015. godine odlukom kosovskog parlamenta u prethodnom sazivu, a novi saziv je pokrenuo inicijativu za opoziv te odluke.


Objavljeno na sajtu novosti.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.