Arhiva » Vesti » Radio 021 12.01.2018

Krkobabić: Penzioni sistem međugeneracijske solidarnosti je prošlost

Lider Partije ujedinjenih penzionera Srbije Milan Krkobabić izjavio je da je penzioni sistem međugeneracijske solidarnosti sistem 19. veka i da je prošlost.

Radio 021 petak, 12. januar 2018.  |  B92

On je ocenio da je Srbiji potrebna kompletna revizija penzionog sistema i da je to najvažnije političko pitanje.

"Mi danas imamo korporacije koje su intenzivno efikasne, tehnološki razvijene, koje angažuju malo rada, a stvaraju izuzetno veliki profit. Potrebno nam je rešenja za ljude koji u tom procesu ostaju bez posla, ko će podneti taj trošak", naveo je Krkobabić, koji je i ministar bez portfelja.

"Imate podatak da u Francuskoj auto-industriji robotizovani skelet koji se uvozi iz Kine košta 30.000 dolara, a trošak zaposlenog za petogodišnji period je 250.000 evra", kazao je Krkobabić za RTS.

Prema njegovom mišljenju, ključno je formiranje određenih fondova tehničko-tehnološke solidarnosti u koje bi kompanije koje ostvaraju izuzetno velike profite, a zapošljavaju veoma mali broj radnika, odvajale deo profita kako bi se nadomestila isplata penzija.

Na pitanje da li je to pitanje pokrenuo na vladi, Krkobabić je odgovorio odrično.

"Nije to stvar vlade, ovo je političko pitanje. To smo počeli mministar Vujović i ja. To je najvažnije političko pitanje, pet milijardi evra godišnje ide za to i zahteva bavljenje tim. Zato pozivamo na otvoren dijalog, sve političke partije da izađu sa tim kako definišu rešenje i to bi trebalo da bude preduslov za neke sledeće izbore", smatra Krkobabić.

Autor: B92


Objavljeno na sajtu 021.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.