Arhiva » Vesti » Dnevnik 13.01.2018

“Novosadska koljada”: Muzika, ples i maske zle duhove oterali

Međunarodni karneval “Novosadska koljada”, 5. po redu, održan je večeras, a maskirani Vojvođani i stanovnici iz šest država iz regiona prošetali su od Dunavskog parka do Trga slobode.

Dnevnik subota, 13. januar 2018.  |  Dnevnik.rs

Vile, novosadske frajle, kraljevi gardisti, lale i mnogi drugi, veselili su se uz tamburaše i dokazali da razlike nisu prepreka za druženje i zabavu, ali i proslavu Koljade.

- Mi pokušavamo da Novi Sad i okolina budu rasadnik očuvanja kulture jer naš cilj jeste očuvanje tradicije i obrazovanja mladih, te smo zato smo pokrenuli ovu vrstu karnevala - objasnio je koordinator omladinskog udruženja “Omladinski pokret Srbije” Jovica Petrović. - Proslavlja se mlado sunce, zima, Božić. Naime, mlado sunce se nazivalo Svarožić, a nekada su se momci, koji su uz pomoću pesme i igre odgonili zle duhove, nazivali Koledari i odatle naziv „Novosadska koljada“.

Sve traje od decembra do sredine januara, i sada je prilika da se svi zajedno veselimo.Program se sprovodi u cilju promovisanja kulture, tradicije i običaja naroda koji žive u Novom Sadu i to po principima i standardima Međunarodne organizacije karnevalskih gradova. Manifestacija će okupiti desetak karnevalskih grupa iz zemlje i inostranstva i više stotina učesnika.

Novi Sad je, osim što je dobitnik dve titule - Omladinska prestonica Evrope 2019 i Evropska prestonica kulture 2021 - uvršten i u svetsku mapu karnevala, a Srbija je jedna od 49 aktivnih članica u svetu koje organizuju tu manifestaciju.

- Ovo je već peta manifestacija u nizu, sada već tradicionalna, međunarodni karneval, koji u Novi Sad dovodi vrlo impozantan broj učesnika iz mnogih evropskih država, a pre svega iz država u okruženju. Gostima želim najtopliju dobrodošlicu u Novi Sad, uspešno učešće na karnevalu, uz promociju kulture i običaja sredina iz kojih dolaze – rekao je sinoć pomoćnik gradonačelnika Aleksandar Petrović.

L. Radlovački

Previous Next

Previous Next


Objavljeno na sajtu dnevnik.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Novi Sad

©2018 Netmark d.o.o.