Arhiva » Vesti » Blic 14.01.2018

Uskoro zakon o zaštiti od nasilja u Brčko distriktu: Za nasilnike u porodici uvode i novčanu kaznu

Nakon dve godine rada na pripremi Brčko distrikt bi uskoro trebalo da dobije zakon o zaštiti od nasilja u porodici. Nacrt ovog zakona Vlada je usvojila ove sedmice i uputila ga u skupštinsku procedure.

Blic nedelja, 14. januar 2018.  |  Cvijeta Kovačević

- Mi nismo imali ovaj propis i smatram da će on doprineti onome što je njegova svrha, a to je zaštita od nasilja u porodici - rekao je Siniša Milić, gradonačelnik Brčko distrikta. On navodi će nasilje u porodici biti tretirano kao prekršaj za koji su predviđene i novčane kazne, dok će slučajevi nasilja u porodici koja imaju obeležja krivičnog dela i dalje biti tretirana krivičnim zakonodavstvom Distrikta.

- U proceduri amandmanskog delovanja pokušaćemo da zajedno sa poslanicima učinimo ovaj zakon što efikasnijim - dodao je Milić.

Na neophodnost konačnog donošenja ovog propisa ukazano je i na debati koju su krajem decembra zajednički organizovali Komisija za ravnopravnost polova Skupštine Brčko distrikta i Udruženje novinara BiH s ciljem razmene iskustava i iznalaženja delotvornijih oblika saradnje sa institucijama i civilnim sektorom u oblasti zaštite žrtava nasilja.

Podaci Policije i Tuzilaštva Brčko distrikta koji su tom prilikom izneseni ukazuju da je u prošloj godini zabeležen porast nasilja u porodici.

Halid Emkić, stručni savetnik za odnose s javnošću Policije Brčko distrikta, izjavio je da je za devet meseci protekle godine zaprimljeno 15 prijava iz oblasti krivičnih dela protiv braka, porodice i omladine i da se u 14 slučajeva radilo o nasilju u porodici.

- U svim slučajevima policijski službenici su postupali po odredbama Zakona o krivičnom postupku Brčko distrikta i preduzimali neophodne mere i radnje s ciljem dokazivanja ovih krivičnih dela - rekao je Emkić.

Samir Beganović, portparol Tužilaštva, izneo je podatak da je za deset meseci prošle godine podneseno 19 prijava za krivično delo nasilja u porodici. Prijavljeno je isto toliko osoba, a deset optužnica je podignuto i potvrđeno.

On je najavio izmene i dopune Zakona o krivičnom postupku Brčko distrikta koje bi trebale obezbediti veći stepen zaštite žrtava nasilja u porodici.

- Pored opštih mera sigurnosti koje već postoje uvele bi se određene mere koje bi bile usmerene na zaštitu lica žrtava nasilja u porodici. Sledićemo dobre primere u rešenjima koja postoje u entitetima BiH - rekao je Beganović.

Dodao je da se ove izmene mogu očekivati u prvom kvartalu ove godine.

Zakon neće rešiti problem

Lidija Ljubojević, predsedavajuća skupštinske Komisije za ravnopravnost polova smatra veoma važnim donošenje ovog zakona iako on neće rešiti problem.

- Sam zakon neće rešiti problem nasilja u porodici ali će pomoći da se takv slučajeve prijavljuje nadležnim institucijama - rekla je Ljubojevićeva.

Ona je dodala da će donošenjem ovog zakona Brčko distrikt uhvatiti korak s okruženjem, posebno entitetima u kojima su ovi zakoni već na snazi.


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.