Arhiva » Vesti » Nova ekonomija 14.01.2018

Svaki dan kašnjenja u plaćanju duga Mitilineos-u građane Srbije košta 3.000 dolara kamate

Nova ekonomija nedelja, 14. januar 2018.

Srbija je od grčke kompanije Mitilineos izgubila spor pred arbitražnim sudom u Švajcarskoj, što je obavezalo da isplati 40 miliona dolara odštete. Prema saznanjima BIRN-a ne samo da Srbija tu obavezu nije ispunila još od oktobra prošle godine, već je grčka kompanija dopisom 5. januara, Srbiju podsetila šta su joj obaveze.

O razlozima odlaganja isplate, nadležni državni organi ćute.

To što od 19. oktobra prošle godine Srbija ne isplaćuje odštetu Mitilineosu građane Srbije dnevno košta bezmalo 3.000 dolara kamate. U to se prvi uverio novinar BIRN-a Slobodan Georgiev u čije je ruke dospeo dopis grčke kompanije adresiran na ministra finansija Srbije.

"Nije nam jasno zašto Srbija baca, do sada je bacila preko 200.000 dolara za nešto što je mogla odmah da obavi", navodi Georgiev.

Šta je Srbiju do sada sprečavalo da isplati 40 miliona dolara odštete i kada će grčka kompanija dobiti novac od Srbije pitali smo Vladu, ministarstvo finansija i ministarstvo privrede.

U kabinetu Ministra finansija Dušana Vujovića tajac, dok su nas iz ministarstva privrede uputili na Državno pravobranilaštvo odakle stiže poruka da nemaju nikakvih informacija i da sačekamo do ponedeljka.

Nezvanično je do odlaganja došlo zbog žalbe Srbije na odluku arbitraže Federalnom sudu Švajcarske.

"I u toj odluci arbitražnog suda inače se kaže da pokretanje takvog postupka ne odlaže izvršenje, dakle kompenzaciju je trebalo platiti", kaže Georgiev.

A da se isplata odštete neće nepovoljno odraziti na budžet Srbije krajem avgusta uveravala je predsednica vlade.

"U ovom trenutku to je pod kontrolom, ali mi moramo da držimo to pod većom kontrolom, mi moramo ranije da reagujemo na te stvari", rekla je Ana Brnabić 31. avgusta 2017.

O obavezama Srbije tada su se izjasnili i ministri energetike i privrede.

"To je još jedan od skeleta koji je iskočio iz ormara i problema iz prošlosti sa kojim se ova i prethodna Vlada suočavaju", rekao je ministar Antić 30.8.2017.

"To jasno pokazuje da su ranije u Srbiji cvetali demagogija i politikanstvo, što je i dovelo našu zemlju i građane u situaciju koju danas imamo. Ova Vlada je odlučna u nameri da pokaže suprotno", rekao je ministar privrede Goran Knežević 30.8.2017.

Ministar energetike ne komentariše kašnjenje, a sada poručuje da će Srbija dug pokušati da isplati na rate.

Država je spor izgubila jer je nizom vladinih mera u periodu od 2004. do 2012. godine, pod izgovorom restrukturiranja, zaštitila RTB Bor od prinudne naplate. Inače je prema ugovoru iz 1996. RTB Bor od Mitilineosa uvezao koncetrat bakra, ali mu je ostao dužan isporuku oko 4.000 tona prerađene sirovine.

Iako se Srbija žalila na odluku arbitraže, novinar BIRN-a nije uspeo da dođe ni do jednog primera gde je sud oborio odluku arbitraže, što implicira da su šanse da se to dogodi Srbiji veoma male.


Objavljeno na sajtu novaekonomija.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Kamate Grčka BIRN

©2018 Netmark d.o.o.