Arhiva » Vesti » Radio sto plus 19.01.2018

Počinje obuka za rad na šivaćim mašinama

Radio sto plus petak, 19. januar 2018.

Zainteresovani kandidati za program „Znanjem do posla“, koji u Novom Pazaru realizuju Škola za dizajn, kompanija Maxers i Kancelarija za mlade, naredne dve nedelje mogu da se prijave za obuku za rad na šivaćim mašinama.

Direktor Škole za dizajn tekstila i kože Meho Camović rekao je novinarima da će program obuke za 24 kandidata trajati ukupno 600 sati, od kojih će početnih 300 biti u ovoj obrazovnoj ustanovi, a ostalih 300 u Maxersu.

„U projekat mogu da budu uključeni mladi do 30 godina, ali ukoliko ne bude dovoljno zainteresovanih podići ćemo starosnu granicu. Cilj projekta je da se postigne konkurentnost mladih, njihovo lakše zapošljavanje ili samozapošljavanje“, rekao je Camović.

On je dodao da će se obuka obavljati na tri kurikuluma, na elektronskoj šivaćoj mašini, na specijalnim šivaćim mašinama i na kratkošavnim šivaćim automatima.

Predstavnik firme Maxers Aladin Rugovac kaže da će kandidati tokom tromesečne obuke kod njih dobijati mesečno po 100 švajcarskih franaka.

„Kod nas će dobiti maksimalnu pažnju i tretman, kao i rad sa iskusnim mentorima i majstorima tekstilnog zanata. Osim toga, nakon obuke mogu da dobiju posao kod, ukoliko to žele“, rekao je Rugovac.

Portparolka novopazarske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Aida Bojadžić kaže da su oni u poslednje tri godine imali najviše prijavljenih potreba u oblasti proizvodnje tekstila, džinsa i lake konfekcije.

„Ovo je odlična prilika za sve nezaposlene osobe, a posebno za mlade da steknu dodatna znanja u oblasti proizvodnje lake konfekcije, a samim tim da postanu konkurentni na tržištu rada. Pozivam sve zainteresovane, bez obzira na njihovo zanimanje i stručnu spremu, da se prijave svojim savetnicima u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, kako bi dobili šire informacije o projektu“, rekla je Bojadžićeva.

Vrednost dela ovog projekta koji će se realizovati u Novom Pazaru iznosi oko 50.000 švajcarskih franaka.

Četvorogodišnji program „Znanjem do posla“ realizuju Vlada Švajcarske sa osam i Vlada Srbije sa 7,3 miliona švajcarskih franka, u pet pilot gradova i opština- Novom Pazaru, Pirotu, Kruševcu, Knjaževcu i Kragujevcu.

Program je aktivnosti počeo 2015. godine, a predviđeno je da traje do 2019. godine, sa mogućnošću produženja.

A.Bajrović


Objavljeno na sajtu radiostoplus.com »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Novi Pazar

©2019 Netmark d.o.o.