Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 01.02.2018

Pentagon osuđuje svaki napad na Tursku

Al Jazeera 01.02.2018
Pripadnici Jedinica narodne zaštite iz sirijske pogranične regije Afrin raketirali su središte turskoga grada Kilisa. Pentagon je, nakon raketnog napada Jedinica narodne zaštite, vojnog krila Radničke partije Kurdistana, na turski grad Kilis poručio… »

S djecom iz Srebrenice na Bjelašnici – neprocjenjivo!

Al Jazeera 01.02.2018
Možda se to ne čini kao išta posebno, ali, zaista, okupiti pedesetero djece i odvesti ih na Bjelašnicu za mene nije mala stvar. Zima je i hladno je. Nekome tmurni i hladni dani i nisu baš dragi. Mnogima su draži proljeće i ljeto, kad su boje u… »

Švicarska ne vjeruje u brzi sporazum o trgovinskim vezama s EU-om

Al Jazeera 01.02.2018
Švicarska neće ispuniti rok Evropske komisije za novi ugovor koji bi obavezao tu zemlju na bliže veze sa svojim najvećim trgovinskim partnerom. Švicarska neće ispuniti rok Evropske komisije od početka ove godine za novi ugovor koji bi obavezao tu… »

Poštovani gospodine Trump, suočavamo se sa humanitarnom krizom

Al Jazeera 01.02.2018
Gospodine predsjedniče, zašto ste ukinuli pomoć nama, palestinskim izbjeglicama, a još nam ne dapuštate da se vratimo u svoje domove? Poštovani predsjedniče Trump, Svaku večer moja nana traži da svi sjednemo oko nje i priča nam o parčetu raja… »

Infografika: Cijena smartphonea u svijetu

Al Jazeera 01.02.2018
U prošloj godini u svijetu je prodato 1,46 milijardi pametnih telefona po prosječnoj cijeni od 328 američkih dolara. Broj prodatih pametnih telefona na globalnom nivou dosegao je 397 miliona u posljednjoj četvrtini 2017. godine, što je uvećanje od… »

EHF odlučuje o 'slučaju Nuić'

Al Jazeera 01.02.2018
Evropska rukometna federacija pokrenula postupak zbog žalbe Švicarske na nastup bh. rukometaša u kvalifikacijama za SP. Posljednji dan januara bio je rok očitovanja rukometnih saveza Bosne i Hercegovine i Švicarske o „Slučaju Nuić“, a izvor Al… »

'Izvještaj o Kremlju' koji je uzrujao sve

Al Jazeera 01.02.2018
Kremlj, ruska opozicija i američki Kongres nezadovoljni su izvještajem Trumpove administracije o Rusiji. U proteklih sedam dana, glavna tema o kojoj se diskutovalo u dijaloškim emisijama na ruskim TV kanalima bila je mogućnost američkih sankcija… »

Interaktivno: Zemlje regije djelomično slobodne

Al Jazeera 01.02.2018
Iako je ocijenjena kao slobodna država, Srbija jedina u regiji bilježi silazni trend na listi Freedom Housea. Srbija je jedina zemlja regije koja bilježi silazni trend na polju demokratije, navodi se u izvještaju organizacije Freedom House, koja… »

Schennach za AJB: Država BiH po viziji života Ivice Osima

Al Jazeera 01.02.2018
Političari u BiH su odvojeni od svakodnevnice... Daytonski sporazum nije ustav... Ivica Osim je uspio da Nogometni savez BiH ima jednog predsjednika! Prošlost ne smije biti zaboravljena, ali mora se graditi budućnost, poruka je austrijskog… »

Balkan stoji 30 godina jer ne želi slušati razum

Al Jazeera 01.02.2018
Da ljudi bježe od loših političara, kao što bježe od filozofa, gdje bi nam bio kraj, ukazuje osječki filozof Zoran Kojčić. Filozofske konsultacije, kritičko razmišljanje kroz radionice na fakultetima, u školama, udrugama i organizacijama… »