Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 01.02.2018

Interaktivno: Istočna Evropa odumire pred očima svijeta

Al Jazeera 01.02.2018
Zemlje Istočne Evrope nalaze se na vrhu liste zemalja čiji se broj stanovnika smanjuje dramatičnom brzinom. Očekuje se da će se Istočna Evropa dramatično smanjiti tokom narednih nekoliko desetljeća. Uprkos tome, većina zemalja odbija… »

Koliko dižeš na 'benču' junače?

Al Jazeera 01.02.2018
Vjerovao im je Fikret Hodžić, najbolji jugoslovenski bodibilder svih vremena do zadnjeg trena, do vrelog rafala, koji je jedan od ubica hladnokrvno, uz cerekanje sociopate sasuo u njegovo apolonsko tijelo. Ovih dana kojekakvi se sumnjivci na silu… »

Imam Alija Klančević iz Srebrenice bosanski je Oskar Schindler

Al Jazeera 01.02.2018
Čovjek koji je organizovao spašavanje Srba 1942. godine bio je Alija Klančević koji je informaciju dobio od sina Nazifa. Javnosti malo poznate činjenice o dešavanjima u Srebrenici tokom Drugog svjetskog rata pokazuju da su primjeri međunacionalne… »

Šantićev bezvremeni pjev o Emini

Al Jazeera 01.02.2018
Šantićeva 'Emina' pronosi se mostarskim mahalama već više od 100 ljeta i bez nje je nemoguće zamisliti taj grad. Pjesnik se ne postaje, pjesnik se rađa. A to će ti, prijatelju, kazati svako ko je potekao iz Hercegovine. Koliko je ona svijetu dala… »

Thaci: Specijalni sud ne može i neće biti ukinut

Al Jazeera 01.02.2018
Specijalni sud ne može biti i neće biti ukinut, to je stav države, a ne mišljenje, kaže kosovski predsjednik. Kosovski predsjednik Hashim Thaci izjavio je da Specijalni sud za zločine koje su počinili pripadnici bivše Oslobodilačke vojske Kosova… »

Porodično nasilje u Srbiji: Sve više slučajeva ili žrtve hrabrije prijavljuju?

Al Jazeera 01.02.2018
Do kraja godine u Srbiji bi moglo biti izrečeno 30.000 mjera za sprječavanje porodičnog nasilja, kažu tužioci. Poslednji podaci koje su zvaničnici Srbije izneli o efektima primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, koji je stupio na snagu… »

UNRWA traži pomoć arapskih zemalja za palestinske izbjeglice

Al Jazeera 01.02.2018
Čelnik Agencije Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama kaže da je američki prekid finansiranja izazvao najtežu krizu u povijesti te agencije. UN-ova agencija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) zatražila je u četvrtak od… »

Guverneru Kirovske regije osam godina zatvora zbog mita

Al Jazeera 01.02.2018
Guverner Nikita Belih posredovao je u dobijanju poslova preduzećima, a uhapšen je u trenutku kad je uzimao mito. Sud u Rusiji osudio je bivšeg guvernera Kirovske regije Nikitu Beliha na osam godina zatvora, nakon što je utvrđeno da je kriv za… »

Katar 'spreman učestvovati' na samitu SAD-a i GCC-a

Al Jazeera 01.02.2018
Ministar vanjskih poslova Katara kaže da je Doha spremna ukoliko je motiv zemalja koje su uvele blokadu zasnovan na stvarnoj volji, a ne na prisili. Katarski ministar vanjskih poslova rekao je da je njegova zemlja voljna učestvovati na zajedničkom… »

Trump, UNHCR i Pešmerge nominirani za Nobelovu nagradu za mir

Al Jazeera 01.02.2018
Naglasak je na Trumpovoj ideologiji mira putem snage, navodi se u obrazloženju za nominaciju američkog predsjednika. Američki predsjednik Donald Trump, kritičari ruskog čelnika Vladimira Putina i organizacija Ujedinjenih naroda za izbjeglice UNHCR su… »