Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 01.02.2018

Economist: Na Balkanu 'manjkava demokratija' i 'hibridni režimi'

Al Jazeera 01.02.2018
Na globalnom nivou prisutna je sve veća podjela glasačkog tijela te slabljenje slobode izražavanja i medija. U odnosu na prošlu godinu nijedan dio svijeta nije zabilježio napredak u razvoju demokratije, pokazuje posljednje izdanje Indeksa demokratije… »

SNHR: U januaru u Siriji ubijeno više od 770 civila

Al Jazeera 01.02.2018
Više od polovine stradalih, ubijeno je u napadima snaga odanih sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu. U napadima izvedenim tokom januara širom Sirije poginulo je više od 770 civila, podaci su Sirijske mreže za ljudska prava (SNHR), javlja agencija… »

Francuska poručila Rusiji i Iranu da obustave napade u Siriji

Al Jazeera 01.02.2018
Ministarstvo vanjskih poslova u Parizu opisalo je napade u provincijama Idlib i Istočna Ghouta kao neprihvatljive. Ministarstvo vanjskih poslova Francuske osudilo je u srijedus bombaške napade u dijelovima Sirije koji su pod kontrolom pobunjenika i… »

Prosinečki, društvene mreže i mentalitet mase

Al Jazeera 01.02.2018
Prosinečki se i prije imenovanja za selektora Bosne i Hercegovine našao na udaru brojnih nogometnih 'znalaca'. Sjećam se, bio sam na ljetovanju u Makarskoj 2004. godine. Posljednji dan odmora tempirao sam kako bih gledao uživo Roberta Prosinečkog… »

Izetbegović: Čović pokušava ugurati pitanje izbora članova Predsjedništva

Al Jazeera 01.02.2018
Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine održali su pojedinačne sastanke sa čelnikom Evropske narodne stranke u vezi s Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine. Na sastancima članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine s predsjednikom Evropske narodne… »

Otkriveno: Rohinje masakrirane i pokopane u masovnim grobnicama

Al Jazeera 01.02.2018
U pronađenim masovnim grobnicama nalazi se gotovo 400 tijela mijanmarskih muslimana. Stotine muslimana Rohinja masakrirane su i pokopane u pet masovnih grobnica, pokazuje istraga agencije Associated Press. Ta novinska agencija objavila je da je na osnovu… »

Trumpova odluka o Guantanamu 'čista glupost'

Al Jazeera 01.02.2018
Američki predsjednik je ove sedmice potpisao odluku o nastavku rada američkog vojnog zatvora Guantanamo. Donald Trump je potvrdio ove sedmice da će američki vojni zatvor u Guantanamu ostati otvoren, zbog čega će, kako navode stručnjaci, deseci… »

Turska ulaže 9,4 milijardi dolara u odbrambenu industriju

Al Jazeera 01.02.2018
Objavljeno je i da će turska vojska primiti približno 43.000 novih uposlenika tokom 2018. godine. Čelni ljudi obrambene industrije Turske raspravljali su o 55 projekata u vrijednosti 9,4 milijardi dolara, kojima će nastojati modernizirati tursku… »

Rusija ne vidi razlog da UN pokrene akciju protiv Irana

Al Jazeera 01.02.2018
Rusija smatra da američki dokazi da Iran opskrbljuje oružjem jemenske pobunjenike nisu dovoljni za akciju. Rusija ne vjeruje da ima osnova pokrenuti u Ujedinjenim narodima akciju protiv Irana, rekao je ruski ambasador pri UN-u nakon što je u… »

Austro-Ugarska je znala vrijednost Zemaljskog muzeja, a zna li BiH?

Al Jazeera 01.02.2018
Zemaljski muzej u Sarajevu otvorio je svoja vrata građanima Bosne i Hercegovine 1. februara 1888. godine. Nakon dolaska austrougarske vlasti na teritoriju Bosne i Hercegovine započela je izgradnja raznih objekata. Austro-Ugarska se trudila da na novom… »