Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 01.02.2018

Frontex pokrenuo novu operaciju na Mediteranu

Al Jazeera 01.02.2018
Operacija 'Temida' će se baviti spašavanjem migranata i suzbijanjem kriminala, a prikupljat će i obavještajne informacije. Europska agencija za granice Frontex pokrenula je u četvrtak novu operaciju na središnjem Mediteranu s jačim fokusom na… »

Mitsubishi povlači automobile zbog problema s remenom

Al Jazeera 01.02.2018
Japanska kompanija najavila povlačenje nešto više od 141.000 primjeraka modela Outlander i Lancer. Japanski proizvođač automobila Mitsubishi objavio je povlačenje nekih od svojih najprodavanijih modela u Sjedinjenim Američkim Državama jer se remen… »

Testirana nova generacija turskog raketnog sistema HISAR-A

Al Jazeera 01.02.2018
Raketni sistem HISAR-A obuhvata lansere, rakete i radarske sisteme, proizvedene i konstruirane u Turskoj. Oružane snage Turske uspješno su u centralnoj provinciji Aksaray testirale novu generaciju prvog domaćeg raketnog sistema HISAR-A. Probnom… »

Jedan od najviših dužnosnika State Departmenta daje ostavku

Al Jazeera 01.02.2018
Thomas Shannon kaže da nakon 34 godine u diplomatiji odlazi kako bi se posvetio obitelji i novom smjeru. Treći po položaju visoki dužnosnik u američkom State Departmentu, državni podtajnik za politička pitanja Thomas Shannon, objavio je u četvrtak… »

Cerar će zaštiti slovenske ribare koje je Hrvatska kaznila

Al Jazeera 01.02.2018
Slovenski premijer kaže da ribari u vezi s pristiglim kaznama iz Hrvatske neće snositi nikakve posljedice, osigurani su im svaka pravna pomoć i sredstva. Nakon što su slovenskim ribarima stigle prve novčane kazne iz Hrvatske zbog neovlaštenog… »

Mogherini poziva na hitne promjene izbornog zakona u BiH

Al Jazeera 01.02.2018
Visoka predstavnica istakla da je na političkim strankama u BiH da riješe reformu izbornog zakonodavstva. Visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini pozvala je političke stranke u BiH da bez odgode riješe pitanje reforme… »

Izbori u BiH još jedni u nizu u koje će se umiješati Rusija

Al Jazeera 01.02.2018
Takvu igru, osim SAD-a, sada igra i Rusija, i to na tehnološkom nivou i s takvom uspješnošću koja je iznenadila i Washington. Posljednjih nedjelja povećana je aktivnost na Twitter nalozima koji promovišu narativ koji je jasno proruski i favorizuje… »

Katar poziva UN: Realizovati korake iz izvještaja o blokadi

Al Jazeera 01.02.2018
Prema izvještaju OHCHR-a, mjere koje je nametnuo kvartet u junu prošle godine jednostrane su, prinudne i proizvoljne. Katarski Nacionalni komitet za ljudska prava (NHRC) pozvao je UN da "hitno" realizuje korake koje je ponudio izvještaj o blokadi… »

Na poziv pape: Erdogan ide u Vatikan

Al Jazeera 01.02.2018
Recep Tayyip Erdogan bit će prvi turski predsjednik koji je posjetio Vatikan, a glavne teme susreta bit će regionalne krize, status Jerusalema, situacija u Siriji, problemi ksenofobije i islamofobije... Predsednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan i… »

Borci za ljudska prava UN-u: Zaustavite Saudijsku Arabiju

Al Jazeera 01.02.2018
Od Saudijske Arabije traži se da pusti na slobodu ugledne vjerske učenjake i aktiviste za ljudska prava koje drži zatočene. Dva britanska pravnika za ljudska prava zatražila su da se suspendiuje članstvo Saudijske Arabije u Vijeću za ljudska prava… »