Arhiva » Vesti » Novi magazin 13.02.2018

Ružić: Izmenama Zakona o matičnim knjigama i mogućnost upisa promene pola

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Srbije Branko Ružić rekao je danas da izmene i dopune Zakona o matičnim knjigama previđaju mogućnost dobrovoljnog upisa podatka o nacionalnoj pripadnosti u matične evidencije, i upis promene pola u matičnu knjigu rođenih.

Novi magazin utorak, 13. februar 2018.  |  Beta

Ružić je istakao i da se izdavanje izvoda iz matičnih knjiga proširuje se i na diplomatsko-konzularna predstavništva Republike Srbije u inostranstvu.

"Noviteti su i da će svi podaci o građanima ulaziti u registar matičnih knjiga u elektronskom obliku. ; To su lokalne samouprave radile u prethodnom periodu i 96 odsto svih podataka je ušlo u registar matičnih knjiga", rekao je Ružić novinarima, pred početak okruglog stola o izmenama i dopunama Zakona o matičnim knjigama.

Naglasio je da je cilj Vlade Srbije da "papire pošalje u prošlost".

Rekao je da javna rasprava izmenama i dopunama tog zakona traje do 19. februara i da je važno da budu uključeni svi zainteresovani.

On je istakao da se promenom ovog propisa zaokružuju aktivnosti na polju digitalizacije i uvođenja savremenih tehnologija u oblast vođenja matičnih knjiga.

U Udruženju građana Egal ocenjuju da će mogućnost upisa promene pola u matičnu knjigu rođenih biti veliki korak za trans zajednicu.

Kao navode, pravno neprepoznavanje rodnog identiteta i činjenica da ne mogu da se izdaju lična dokumenta u skladu sa rodnim identitetom, onemogućavaju život trans osobama u Srbiji.


Objavljeno na sajtu novimagazin.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari

Ključne reči

Branko Ružić

©2018 Netmark d.o.o.