Arhiva » Vesti » Gde investirati 14.02.2018

Wall Street: Berza porasla treći dan, ulagači oprezni

Na Wall Streetu su u utorak indeksi porasli treći dan zaredom, no trgovalo se oprezno jer se čekaju podaci o inflaciji u SAD-u koji bi mogli osetno uticati na tržište.

Gde investirati sreda, 14. februar 2018.  |  GdeInvestirati / Hina

Dow Jones porastao je 0,16 %, na 24.640 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,26 %, na 2.662 boda, a Nasdaq indeks 0,45 %, na 7.013 bodova.

Na najvećoj svetskoj berzi cene akcija su porasle treći dan zaredom, čime je nastavljen oporavak od prošlonedeljnog oštrog pada, najvećeg u dve godine.

Juče su porasle cene u devet od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, pri čemu je predvodio nekretninski, s rastom od 0,5 %. Među većim dobitnicama bilo je i nekoliko akcija tehnoloških divova, kao što su Amazon.com i Apple.

U poslednja tri dana S&P 500 indeks ojačao je 3,2 %, no i dalje je u minusu 7,3 % u odnosu na svoj rekordni nivo dostignut 26. januara.

Ulagači su juče bili oprezni jer se tržišta još nisu sasvim stabilizovala i jer će u sredu biti objavljeni podaci o inflaciji i maloprodaji u SAD-u.

Analitičari kažu da će ti podaci biti ključni za kratkoročni smer tržišta, s obzirom da su početkom februara podaci o snažnom rastu zaposlenosti i plata izazvali oštar pad cena akcija upravo zbog straha da će jačanje potrošnje podstaći inflaciju, a to navesti američku centralnu banku na ubrzanje tempa povećanja kamata.

Rob Haworth, strateg u fondu U.S. Bank Wealth Management, kaže da je rast cena akcija tri dana zaredom dobar znak, ali da je prerano reći da se tržište stabilizovalo.

“Mislim da se još barem nekoliko dana može očekivati nestabilno trgovanje, dok tržište ne dokuči što se doista događa”, kaže Haworth.

Podršku tržištima pružaju jačanje najvećih svetskih ekonomija, dobri poslovni rezultati kompanija i nedavno uvedena porezna reforma u SAD-u, kojom su smanjeni porezi kompanijama.

S druge strane, deo analitičara smatra da je tržište nakon višegodišnjeg snažnog rasta i neprestanog dostizanja rekordnih nivoa precenjeno, s obzirom na planove centralnih banaka u svetu da ove godine ukinu podsticajne monetarne mere koje su godinama niskom cenom novca podržavale rast tržišta akcija.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosečni obim trgovanja. Na američkim berzama vlasnika je juče zamenilo 6,4 milijarde akcija, dok je prosečni dnevni obim u poslednjih 20 dana iznosio 8,4 milijarde.

A na evropskim berzama cene akcija su juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,13 %, na 7.168 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,70 %, na 12.196 bodova, a pariški CAC 0,60 %, na 5.109 bodova.


Objavljeno na sajtu gdeinvestirati.com »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Treći uzastopni rast azijskih tržišta

SEEbiz sreda, 14. februar 2018.

Azijske berze porasle, dolar pod pritiskom

Gde investirati sreda, 14. februar 2018.

Ključne reči

Wall Street Inflacija Berza

©2019 Netmark d.o.o.