Arhiva » Vesti » Mondo 14.02.2018

Defile gardista, plotuni, muzika... Srbija slavi!

Mondo sreda, 14. februar 2018.  |  MONDO/Agencije

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Srbija obeležava Dan državnosti na veliki hrišćanski praznik Sretenje, obeležavajući godišnjicu Prvog srpskog ustanka pod vođstvom vožda Karađorđa. Na isti dan, 1835. godine donet je i prvi Ustav srpske kneževine, poznat i kao Sretenjski ustav, koji je Srbiju definisao kao nezavisnu kneževinu podeljenu na okruge, srezove i opštine.

Ove godine, počasna artiljerijska paljba izvedena je istovremeno, u 16 časova, na Kalemegdanu, Niškoj tvrđavi i Petrovaradinskoj tvrđavi.

Počasna paljba bila je u Beogradu, na Savskoj terasi na Kalemegdanu, sa deset plotuna iz šest artiljerijskih oruđa u skladu sa naređenjem koje je tim povodom dao predsednik Republike.

Paljbi, koju je izveo gardijski bataljon Vojske Srbije, prisustvovali su ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, sa saradnicima, kao i brojni građani. .flowplayer .fp-ui .ad-time:before { content: ': ' }

Izvor: Tanjug

Počasnoj paljbi, u Nišu prisustvovao je potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, a u Novom Sadu predsednik Pokrajinske vlade Vojvodine Igor Mirović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i komandant Prve brigade KoV brigadni general Željko Petrović, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Pripadnici Vojske Srbije organizovali su danas u Subotici, Užicu, Prijepolju, Loznici, Boru, Petrovcu na Mlavi, Paraćinu i Jagodini taktičko-tehničke zborove na kojima su građanima, od 11 do 14 časova, prikazivani deo naoružanja i vojne opreme.

Izvor: Tanjug

Reprezentativni Orkestar Garde Vojske Srbije izveo je danas u centru Beograda promenadni defile od Trga Republike i Knez Mihailove ulice do Vojnog muzeja.

Izvor: Tanjug

Brojni građani pratili su nastup orkestra, koji je današnji defile u glavnoj prestoničkoj ulici započeo uz zvuke "Marša na Drinu"“, a na repertoaru su se smenjivali marševi i koračnice koje su izvodili na nekoliko mesta duž ove pešačke zone.

U okviru obeležavanja Dana državnosti, niški Vojni orkestar izveo je, takođe, promenadni defile u tom gradu od Trga kralja Milana i Obrenovićeve ulice do Trga kralja Aleksandra.

Srbija slavi 15. februara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je, povodom Dana državnosti Srbije, odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama.

Centralna državna ceremonija proslave Sretenja - Dana državnosti Srbije održaće se u Orašcu, 15. februara.


Objavljeno na sajtu mondo.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2019 Netmark d.o.o.