Arhiva » Vesti » RTS 14.02.2018

Promenadni defile u Beogradu povodom Dana državnosti

U susret Danu državnosti, reprezentativni orkestar Garde Vojske Srbije izveo je centru Beograda promenadni defile od Trga Republike i Knez Mihailove ulice do Vojnog muzeja.

RTS sreda, 14. februar 2018.
RTS: Promenadni defile u Beogradu povodom Dana državnosti

Brojni građani pratili su nastup orkestra Garde koji je današnji defile započeo uz zvuke "Marša na Drinu", a na repertoaru su se smenjivali marševi i koračnice koje su izvodili na nekoliko mesta duž ove pešačke zone. Spontani aplauz ispratio je svaku numeru defilea u kome su posebno uživali najmlađi sugrađani.

U okviru obeležavanja Dana državnosti, niški Vojni orkestar izveo je, takođe, promenadni defile u tom gradu od Trga kralja Milana i Obrenovićeve ulice do Trga kralja Aleksandra.

Povodom Sretenja – Dana državnosti Republike Srbije, jedinice Kopnene vojske i Komande za obuku danas su organizovale prikaz naoružanja i vojne opreme u Užicu, Prijepolju, Loznici, Subotici, Boru, Paraćinu, Jagodini i Petrovcu na Mlavi.

Brojni građani, deca iz školskih i predškolskih ustanova, predstavnici lokalne samouprave, organizacije rezervnih vojnih starešina i predstavnici medija u gradovima u kojima ne stacioniraju jedinice Vojske Srbije, imali su prilike da vide naoružanje, sredstva i opremu koje jedinice Vojske Srbije koriste u radu.

Posmatrači su posebno bili zainteresovani za prikaz pešadijskog naoružanja i opreme, telekomunikacionih i optoelektronskih sredstava, radara i topova, kao i za razgovor sa pripadnicima vojske u čemu su, po običaju, najviše prednjačili najmlađi sugrađani.

U današnjim aktivnostima učestvovali su pripadnici Prve i Druge brigade kopnene vojske, Rečne flotile, Centra za obuku kopnene vojske, Komande za razvoj Timočke brigade, Komande za razvoj Rasinske brigade, Centra za obuku logistike, Centra ABHO i pripadnici Intervidovskog poligona "Pasuljanske livade".

Ovim aktivnostima Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije počeli su obeležavanje Dana državnosti Srbije koji se proslavlja u znak sećanja na Sretenje 1804. godine kada je podignut Prvi srpski ustanak i počelo oslobođenje od Turaka i isti datum 1835. godine, kada je donet prvi moderni ustav Srbije.

Proslava Dana državnosti Srbije praznovanjem Sretenja – 15. februara objedinjuje identitet države i vojske, čime se obnavlja najdublja povezanost u srpskoj državotvornoj tradiciji, saopštilo je Ministarstvo odbrane.


Objavljeno na sajtu rts.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Vojna oprema, patriotizam i kult zastave

Danas sreda, 14. februar 2018.

Sutra Dan državnosti

Novi magazin sreda, 14. februar 2018.

©2019 Netmark d.o.o.