Arhiva » Vesti » Dnevnik 15.02.2018

Vođa rasista: Napadač sa Floride bio član grupe

VAŠINGTON: Vođa ekstremističke rasističke organizacije Republika Florida Džordan Džereb izjavio je danas da je optuženi napadač sa Floride Nikolas Kruz bio član njegove grupe i da je učestvovao u njihovim paravojnim vežbama u Talahasiju.

Dnevnik četvrtak, 15. februar 2018.  |  Tanjug

Nikolas Kruz je uhapšen nakon što je u sredu u srednjoj školi u Parklendu na Floridi započeo pucnjavu i usmrtio 17 osoba, a optužen je po 17 tački za ubistvo sa predumišljajem.

Džordan Džereb je za AP objasnio da njegova grupa želi da Florida postane njihova lična država belaca i da ona sprovodi "spontane nasumične demonstracije", a pokušava da ne učestvuje u modernom svetu.

On je naglasio da nije lično poznavao Kruza kao i da se on "ponašao po sopstvenom nahođenju po pitanju toga što je uradio i samo on je odgovoran za to".

Džereb je takođe rekao da je Kruz imao "problem sa devojkom" i da veruje da vreme napada koji je izveden na Dan zaljubljenih, nije slučajnost.

Kako je AP prethodno preneo, američki predsednik Donald Tramp danas je izjavio u svom obraćanju naciji povodom tragičnog događaja na Floridi da nijedno dete ne bi trebalo da ide u školu strahujući za svoj život i ocenio da je narod "udružen poput jedne velike američke porodice".

On je rekao da želi da se direktno obrati američkoj deci, te im je poručio da nikad nisu sami i da nikad neće biti.

Najavio je i da će otputovati na Floridu kako bi se sastao sa porodicama žrtava, ispitao kako bolje obezbediti škole i "pozabaviti se teškim pitanjem mentalnog zdravlja".

Američka agencija je naglasila da Tramp nije pomenuo oružje niti kontrolu oružja.

Američki predsednik je pozvao građane da na mržnju odgovore sa ljubavlju, a na okrutnost ljubaznošću.


Objavljeno na sajtu dnevnik.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Vašington Florida

©2019 Netmark d.o.o.