Arhiva » Vesti » RTV 15.02.2018

Florida: Bivši učenik ubio 17 osoba u školi

PARKLAND - Najmanje 17 osoba ubijeno je u napadu u školi u Parklandu na Floridi, a policija je saopštila da je napadač uhapšen i da je u pitanju bivši učenik te škole.

RTV četvrtak, 15. februar 2018.  |  Tanjug
RTV: Florida: Bivši učenik ubio 17 osoba u školi

Kako je saopštio okružni šerif Skot Izrael, utvrđen je identitet napadača i reč je o 19-godišnjem Nikolasu Kruzu, prenosi Rojters.

Napadač je optužen u 17 tačaka za ubistvo sa predumišljajem.Napadač se predao policiji mirno, kazao je okružni šerif Skot Izrael.

Kruz doveden je u zatvor okruga Brovard u bolničkoj odeći, jer je nakon napada odveden u bolnicu zbog otežanog disanja, prenosi AP.

Zvanični dokumenti zatvora pokazuju da mu nije dodeljen advokat, kao ni to da će imati pravo na kauciju.

Kod njega je pronađena najmanje jedna puška i više okvira municije. Većina žrtava, njih 12, ubijeno je u samoj zgradi škole a neki i ispred, prenosi AP. Među žrtvama ima i učenika i odraslih.

Kako prenosi ova agencija, napadač je bio izbačen iz škole zbog disciplinskih razloga.

Šerif Izrael je na pres konferenciji posle pucnjave rekao da su scene na licu mesta užasne i da nema reči da ih opiše.

Do pucnjave je došlo u školi u gradu Parklend, oko 72 kilometara severno od Majamija.

Učenici mislili da je alarm oglašen zbog vežbe

Pojedini učenici mislili su da je alarm u školi aktiviran zbog još jedne vežbe evakuacije u slučaju požara.

Učenici su učestvovali u takvoj vežbi nekoliko sati pre pucnjave, pa su nakon alarma u srednjoj školi izašli u hodnik, gde ih je čekao napadač.

Napadač usvojen, čuvao pušku u kući

Napadač je neposredno pred pucnjavu objavljivao je uznemirujući materijal na društvene mreže, a u kući je čuvao automatsku pušku.

Šerif Izrael rekao je da je napadač, devetnaestogodišnji Nikolas Kruz izbačen iz škole u kojoj je izvršio napad zbog "disciplinskih razloga", dodajući da ne zna pojedinosti, navodi AP.

Učenica Viktorija Olvera rekla je da je Kruz izbačen prošle školske godine zbog tuče sa momkom svoje bivše devojke. Ona tvrdi i da je Kruz zlostavljao bivšu devojku.

Prema rečima predstavnika škole u kojoj se pucnjava dogodila, Kruz je pohađao drugu školu u istom okrugu.

Kruza i njegovog biološkog brata usvojila je porodica u okrugu Brovard. Oba staratelja su, međutim, umrla.

Posle toga, Kruz se uselio kod prijatelja, u čijoj kući je držao automatsku pušku "AR-15", ali pod uslovom da "bude pod ključem".

AP navodi da je Kruz, međutim, imao ključ.

Jedan od preživelih učenika, Danijel Huerfano, rekao je da je prepoznao Kruza sa jedne fotografije koju je video na Instagramu, na kojoj je Kruz pozirao sa puškom.

"Bio je kao onaj uvrnuti klinac...kao samotnjak", objašnjava Huerfano.

Dakota Mačler, takođe učenica škole u kojoj se dogodila pucnjava, bila je nekada blizak prijatelj sa napadačem, međutim, za AP je rekla da ga nije videla više od godinu dana.

Ona je navela da je Kruz na Instagram kačio objave o ubijanju životinja, kao i da je pričao da vežba pucanje vazdušnim pištoljem u svom dvorištu. Kako je navela, prekinula je kontakt sa Kruzom nakon što je pretio njenoj prijateljici.

"Mislim da su svi razmišljali da će on biti taj, ako će iko ovo uraditi", rekla je Mačler, misleći na tragični događaj koji se juče dogodio u srednjoj školi u Parklendu.

Nadzornik školskog okruga Brovard Robert Ransi rekao je u sredu da nije imao saznanja o tome da je Kruz predstavljao pretnju školi.

Tramp:Napadač mentalno poremećen, uvek takve prijaviti

Američki predsednik Donald Tramp danas je uoči njegovog obraćanja naciji povodom tragične pucnjave koja se dogodila na Floridi, napadača okarakterisao kao "mentalno poremećenu" osobu kakvu uvek treba prijaviti vlastima.

"Bilo je tako puno znakova da je napadač sa Floride bio mentalno poremećen, čak je bio izbačen iz škole zbog lošeg i nenormalnog ponašanja. Komšije i školski poznanici su znali da je bio veoma problematičan. Uvek se takvi ispadi moraju prijavljivati vlastima, iznova i iznova", poručio je Tramp na Tviteru.

Američki predsednik je prethodno uputio saučešće porodicama žrtava pucnjave u školi na Floridi.

Vođa rasista: Napadač sa Floride bio član grupe

Vođa ekstremističke rasističke organizacije Republika Florida Džordan Džereb izjavio je danas da je optuženi napadač sa Floride Nikolas Kruz bio član njegove grupe i da je učestvovao u njihovim paravojnim vežbama u Talahasiju.

Džordan Džereb je za AP objasnio da njegova grupa želi da Florida postane njihova lična država belaca i da ona sprovodi "spontane nasumične demonstracije", a pokušava da ne učestvuje u modernom svetu.

On je naglasio da nije lično poznavao Kruza kao i da se on "ponašao po sopstvenom nahođenju po pitanju toga što je uradio i samo on je odgovoran za to".

Džereb je takođe rekao da je Kruz imao "problem sa devojkom" i da veruje da vreme napada koji je izveden na Dan zaljubljenih, nije slučajnost.

Advokat napadača s Floride: Kruz slomljeno ljudsko biće

Advokat napadača sa Floride izjavila je danas da je njen klijent Nikolas Kruz "slomljeno ljudsko biće".

Advokat Melisa Mekneil je novinarima, nakon što je sudija odredio da Kruz bude zadržan u pritvoru bez prava na kauciju, rekla da je taj 19-godišnjak "potpuno svestan šta se događa", da je tužan i da se kaje.

AP navodi da je Mekneli postala emotivna dok se obraćala novinarima, navodeći da je u potpunosti svesna uticaja koji je pucnjava imala na zajednicu.

Sudija u Floridi naredio je ranije danas da Kruz bude zadržan u pritvoru bez prava na kauciju.

Kruz se na saslušanju u sudu pojavio u narandžastom zatvorskom odelu sa lisicama na rukama iza leđa, a njegova advokatica, koja ga je rukom obgrlila, nije podnosila žalbu na odluku suda, prenosi AP.

Saučešće Vulina

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin uputio je danas telegram saučešća sekretaru za odbranu Sjedinjenih Američkih Država Džejmsu Matisu povodom ovog tragičnog događaja.

Užasnut sam vešću o bezumnom činu ubijanja i ranjavanja učenika i nastavnika srednje škole u gradu Parkland na Floridi, koja je u meni izazvala osećaj iskrene tuge i velike žalosti, navodi se u saučešću Vulina.

U svoje i ime svih pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije primite izraze iskrenog saučešća zbog tragičnog gubitka života dece na pragu svoje zrelosti, njihovih nastavnika i svih nedužnih građana, dodaje se u telegramu.


Objavljeno na sajtu rtv.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Florida Rojters Izrael

©2019 Netmark d.o.o.