Arhiva » Vesti » Radio 021 24.02.2018

Žitište: Odnošenje smeća poskupelo 100 odsto, a odnosi se dva do četiri puta mesečno

Cena usluge odnošenja smeća u Žitištu poskupela je za 100 odsto, to jest duplo.

Radio 021 subota, 24. februar 2018.  |  021.rs

Reagujući na usvajanje ovakve odluke, Mirća Lelea, odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini opštine Žitište, uputio je dopis predsedniku opštine, predsednici Skupštine opštine, predsednici Nadzornog odbora JKP "Ekos", v.d. direktoru JKP "Ekos", kao i Zaštitniku građana opštine Žitište.

Ovim dopisom, Lele poziva sve nadležne u opštini Žitište da, u okviru svojih nadležnosti, učine sve kako bi se građanima Žitišta pružala kvalitetnija usluga odnošenja smeća po nižoj (realnoj) ceni. Nadležne upućuje i da preko novoosnovane Kancelarije za razvoj u pograničnoj oblasti – CBDO, koja je otvorena u sklopu projekta koji je finansiran od strane EU i kontaktima sa opštinom Sakalaz, razmenom informacija i iskustvom dođe do rešenja koje je povoljnije za građane, uzimajući u obzir činjenicu da je u pomenutoj opštini sa kojom Žitište sarađuje, cena usluge odnošenja smeća dvostruko manja.

Javno komunalno stambeno preduzeće "Ekos" nedavno je obavestilo građane da se od 1. januara 2018. godine za fizička lica-domaćinstva obračun za usluge odnošenja smeća vrši po kvadraturi stambenog prostora, tako što se za kuće fiksno obračunava 80 kvadratnih metara stambenog prostora, a za stanove obračun se vrši na osnovu postojeće kvadrature stambenog prostora.

Cena za obračun po metru kvadratnom je 4,95 dinara sa uračunatim PDV-om. U slučaju da je stambeni prostor kuće manji od 80 kvadratnih metara, postoji mogućnost da uz odgovarajući dokaz umanji obračun kvadrature, a samim tim i cena mesečnog računa.

"Postavlja se pitanje šte se to promenilo u okviru obavljanja ove delatnosti od 1. januara 2018. godine, a da to opravdava povećanje cene pomenute usluge koju pruža JKP 'Ekos' i to za više od 100 odsto, kada svi znamo da nije bilo oscilacija cene naftnih derivata, a ni cena na tržištu rada. Promenom načina obračuna cene odnošenja smeća prosečno domaćinstvo u Žitištu plaća ovu uslugu više nego prosečno domaćinstvo u Beogradu, gde su i prihodi domaćinstva mnogo veći nego u ovoj banatskoj opštini, a i smeće se odnosi češće, ne samo dva ili četiri puta u toku jednog meseca", poručuju u LSV.

Kako dodaju, većina građana je dodatno diskriminisana pošto plaćaju istu cenu za ovu uslugu, iako se na teritoriji ovih mesta smeće odnosi samo dva puta u toku jednog meseca, a ne četiri puta kako je slučaj u Žitištu, gde se nalazi sedište ove opštine.

Autor: 021.rs


Objavljeno na sajtu 021.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2019 Netmark d.o.o.