Izvor: Slobodna Evropa arhiva vesti 24.05.2018

Vekovni saveznici: Može li EU da 'pokaže zube' Trampu?

Slobodna Evropa 24.05.2018
Ne kidajte grubo niti prijateljstva, jer ako ih treba ponovo vezati ostaće čvorovi, upozoravao je Abraham Linkoln (Lincoln). U odnosima Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država sve je više nesuglasica, tako da je pitanje kako će se jednog dana… »

EU uvela Gazpromu uslove za prodaju u istočnoj Evropi

Slobodna Evropa 24.05.2018
Evopska unija (EU) odredila je riskoj kompaniji Gazprom niz obaveza za poboljšanje protoka gasa po konkurentnim cenama u istočnoj Evropi, saopšteno je danas. Evropska komesarka za zaštitu konkurencije Marete Vestager rekla je da Gazprom treba da na… »

Žigmanov: Skupština da reaguje na uvrede radikala

Slobodna Evropa 24.05.2018
Poslanik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov osudio je danas uvrede predstavnika Srpske radikalne stranke (SRS) na svoj račun i pozvao predsednicu parlamenta Maju Gojković da na njih reaguje. On je na konferenciji za novinare rekao… »

Oružari 'Zastava oružje' i Vulin bez dogovora

Slobodna Evropa 24.05.2018
Predstavnici Štrajkačkog odbora fabrike "Zastava automobili" iz Kragujevca i Ministarstva odbrane nisu danas uspeli da postignu dogovor o strateškim zahtevima kragujevačkih oružara. Predsednik fabričkog sindikata Dragan Ilić rekao je Radiju… »

Presude za 'Medicus' u slučaju trgovine ljudskim organima

Slobodna Evropa 24.05.2018
Osnovni sud u Prištini proglasio je krivim optužene u slučaju poznatom kao "Medicus" koji se tiče trgovinom ljudskih organa i organizovanog kriminala. Vlasnik klinike doktor Ljutfi Derviši dobio je sedam i po godina zatvora i kaznu od 8.000 eura, dok… »

Freeman se izvinio nakon optužbi za seksualno zlostavljanje

Slobodna Evropa 24.05.2018
Slavni američki glumac Morgana Freemana izvinio se grupi žena koje su ga optužile za seksualno zlostavljanje i neprimjereno ponašanje. Osam žena podnijelo je ove optužbe, piše CNN. "Pokušavao mi je podići suknju i pitao me nosim li donje rublje"… »

SAD negiraju da su izvršile napad na položaje sirijske vojske

Slobodna Evropa 24.05.2018
Sirijski državni mediji izvestili su da je koalicija predvođena Sjedinjenim Državama koja se bori protiv takozvane Islamske države rano u četvrtak rano ujutru gađala sirijske vojne položaje u istočnoj Siriji, ali je vojska SAD negirala tu… »

Istražitelji: Malezijski avion oboren ruskom raketom

Slobodna Evropa 24.05.2018
Međunarodni tim istražitelja saopštio je danas da je detaljnom analizom video snimaka ustanovljeno da je raketom iz sistema Buk koja je došla iz ruske vojske pogođen avion Malezija erlajnsa, koji je oboren pre skoro četiri godine, prenosi Beta… »

Britanska vlada: Tranzicija sa EU gotova do decembra 2020.

Slobodna Evropa 24.05.2018
Velika Britanija će okončati period tranzicije sa EU nakon "Bregzita" u decembru 2020. godine, izjavila je portparolka britanske premijerke Tereze Mej. Ona je demantovala izveštaje medija o tome da Vlada želi novu tranziciju, koja bi trajala do 2023… »

Sešns za jaču saradnju s tužiocima u Jugoistočnoj Evropi

Slobodna Evropa 24.05.2018
Američki državni tužilac Džef Sešns izjavio je u Zagrebu, posle regionalne konferencije o transnacionalnom organizovanom kriminalu, da SAD imaju "najbližu saradnju" s Hrvatskom i da žele da je prošire u celom regionu. "SAD imaju najbližu saradnju… »