Nauka & Tehnologija arhiva vesti 14.06.2018

Vrednost kriptovaluta na dan 14.6.2018.

PC Press 14.06.2018
Juče je svih top deset kovanica po tržišnoj kapitalizaciji palo između 9 i 14% tokom 24-časovnog perioda, pokazuju podaci Coinmarketcap-a. Bitcoin (BTC) je imao negativnu putanju za više od 11%, trgujući sa oko 6.449 dolara juče u toku dana, što… »

Priče preduzetnika: Kako doći do prvog klijenta?

StartIt 14.06.2018
Možda recept za sticanje klijenata ne postoji, ali su problemi s kojim se suočavaju početnici već viđeni. Svakoga ko je početnik u poslu opsedaju pitanja kako da nađe prvog klijenta ako nema iskustvo, portfolio ili preporuku. Freelanceri se… »

Prvi telefon sa senzorom za otisak prsta ispod ekrana nisu napravili ni Epl ni Samsung već...

Blic 14.06.2018
Prvi smartfon sa senzorom za otiska prsta ugrađenim u sam displej nosi potpis kompanije Vivo. Telefon je nazvan Vivo X21 i prostor sa senzorom mu je "upakovan" u sam displej i omogućava korisniku da telefon otključa jednim dodirom. Ovo je opcija o… »

Odapeta i sedma „Drumska strela“

RTS 14.06.2018
Crveni tepih i stubovi od balona na ulazu u amfiteatar Mašinskog fakulteta u Beogradu nagoveštavali su da se dešava nešto nesvakidašnje. Studenti, profesori, predstavnici Univerziteta i Rektorata, roditelji i pokoje znatiželjno dete tražili su… »

Kada počinjemo da pamtimo događaje iz života?

B92 14.06.2018
Naučnici su oduvek smatrali da sećanja o detinjstvu počinju sa tri i po godine života. Sada, međutim, kalifornijski naučnici sa Univerziteta Dejvis, tvrde da se sećamo i onoga što se desilo kada smo imali dve godine. Pronađeno je područje mozga… »

Review: CAT S61 – Telefon za sve uslove

PC Press 14.06.2018
Pred nama se našlo nešto zaista različito – telefon CAT S61, otporan na vodu, udarce i razne druge nevolje, a ipak na izgled sličan smartfonima s kojima svakoga dana radimo. Adut koji nas je posebno impresionirao je termalna kamera. Već smo sretali… »

Microsoft planira da predstavi HoloLens 2 ove godine

Benchmark 14.06.2018
Microsoft ima u planu da kasnije tokom godine predstavi HoloLens 2. Izvori bliski planovima kompanije su za The Verge izjavili da softverski gigant planira da objavi neke detalje o narednoj verziji HoloLensa tokom druge polovine godine, slično onome kako… »

Netflix dodaje interaktivne igre na svoju platformu

PC Press 14.06.2018
Netflix se udružio sa Telltale Games, kako bi gejmerska kompanija neke od svojih igara do kraja 2018. godine mogla da objavi i na ovoj platformi. Prva u nizu bi igara trebalo da bude serija Minecraft: Story Mode, koja prati novog junaka Jessa u… »

Džepni računar Micro:bit u školama u Srbiji

PC Press 14.06.2018
Strateški pristup razvoju digitalnih veština mladih ljudi može da podrži razvoj proizvoda i usluga potrebnih ekonomiji, obezbedi priliku za zaposlenje i smanji odliv mozgova, zbog čega je potrebno krenuti od digitalizacije obrazovnog sistema… »

Univerzitet u Novom Sadu postao član unije univerziteta na "Putu svile"

RTV 14.06.2018
NOVI SAD - Nova etapa transfera znanja između Srbije i Kine, koja je jedan od svetskih lidera u oblasti inovacija, započeta je u sklopu saradnje Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i vodećih predstavnika industrije obrazovnih tehnologija… »