Arhiva » Vesti » Al Jazeera 12.07.2018

Trump NATO saveznicima predložio četiri posto BDP-a za odbranu

Američki čpredsjednik želi ne samo da članice Alijanse ispune cilj od dva posto, nego da izdvajanje povećaju dvostruko.

Al Jazeera četvrtak, 12. jul 2018.

Američki predsjednik Donald Trump predložio je saveznicima u NATO-u da povećaju obrambene proračune na četiri posto bruto domaćeg proizvoda, dvostruko više od ranije zacrtanog cilja od dva posto.

On je taj prijedlog iznio na sastanku 29 čelnika zemalja članica NATO-a koji su se okupili na dvodvenom summitu u Bruxellesu.

"Predsjednik [SAD-a] je predložio ne samo da zemlje članice ispune cilj od dva posto BDP-a, nego da izdvajanje za obranu povećaju na četiri posto", rekla je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders.

Stoltenberg: Usredotočiti se na dva posto

"Predsjednik Trump želi da naši saveznici podnesu veći teret", dodala je, kako prenosi Hina.

Trump je kasnije u twittu napisao da dva posto BDP-a saveznici moraju početi trošiti na obranu odmah, a ne do 2025. godine.

"Čemu služi NATO ako Njemačka plaća Rusiji milijarde dolara za plin i energiju? SAD plaća za zaštitu Europe, a potom gubi milijarde na trgovini. Moraju platiti dva posto BDP-a odmah, a ne do 2025. godine", istaknuo je.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg je na konferenciji za novinare rekao da se treba usredočiti na dogovoreni cilj od dva posto.

Članice NATO-a zacrtale su na summitu u Walesu 2014. godine da će u sljedećih deset godina podići izdvajanje za obranu na dva posto BDP-a.

Taj cilj, po najnovijim podacima, trenutačno ispunjava osam država članica: Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Grčka, Estonija. Latvija, Litva, Poljska i Rumunjska.

SAD daje 70 posto troškova

Očekuje se da će do 2024. godine taj cilj ispuniti 17 država.

Pored postojećih osam, očekuje se da će to učiniti još devet zemalja: Hrvatska, Albanija, Bugarska, Crna Gora, Češka, Francuska, Mađarska, Slovačka i Turska.

No, neke zemlje, uključujući velike članice poput Njemačke, Italije i Španjolske, neće ni do tada ispuniti zacrtani cilj.

Od ukupnih troškova za obranu svih država članica NATO-a, na Sjedinjene Američke Države otpada 70 posto.

Izvor: Agencije


Objavljeno na sajtu balkans.aljazeera.net »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

NATO podiže spremnost, Makedoniji uručena pozivnica

Slobodna Evropa četvrtak, 12. jul 2018.

Tramp: Dobio sam veoma lepo pismo od Kim Džong Una

Novi magazin četvrtak, 12. jul 2018.

Trampov ultimatum NATO

B92 četvrtak, 12. jul 2018.

Ključne reči

NATO BDP

©2019 Netmark d.o.o.