Arhiva » Vesti » Blic 12.07.2018

Kurcšuls u Briselu: Tramp prvo pretio, pa okrenuo priču, a onda ga Makron poklopio

Blic četvrtak, 12. jul 2018.  |  I. Kešanski

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je danas na konferenciji za štampu, poslednjeg dana NATO samita u Briselu, gde se nalazi i reporterka "Blica", da je Alijansa "veoma jaka, veoma ujedinjena i da problema nema".

Tramp je prethodno digao veliku prašinu u medijima širom sveta rekavši da će "SAD krenuti same, ukoliko NATO članice ne ispune zahteve", odnosno odvoje dogovorenih dva procenta BDP-a na odbranu. Ipak, ubrzo nakon toga američki predsednik je promenio ploču rekvši da je sve u najboljem redu.

- Imali smo odlične sastanke i dobro se slažemo, svi su se složili da plaćaju više i brže za odbranu. Rekao sam im da će biti nezadovoljan ako se ne posvete povećanju izdvajanja novca za odbranu. Svi su napravili veliki napredak i NATO je danas mnogo jači nego pre dva dana - rekao je američki predsednik.

On je rekao da je uveren da će svi dostići cilj od dva odsto i da već rade na tome ali da smatra da bi trebalo svi da izdvajaju 4 odsto BDP kao što to radi SAD.

Američki predsednik je potvrdio posvećenost SAD Alijansi i rekao da je Amerika bila loše tretirana i nepravedno snosila najveći teret ali da je sad mnogo bolja situacija.

- Na sastancima mi se zahvalio šef NATO, čuli ste, svi su mi se zahvalili i sad smo mnogo jači - izjavio je Tramp.

Upitan za kritikovanje Nemačke, on je rekao i da je ta zemlja značajno povećala svoje troškove za odbranu.

Tramp je na pitanje da li će kad uđe u avion tvitnuti nešto drugo, rekao: "Neću, ja sam stabilni genije."

Upitan da li će priznati aneksiju Krima ona je rekao da je Obama dozvolio da se to desi i da on nije zadovoljan zbog toga.

Tramp je na konfreneciji govorio i o Rusiji rekavši da se nada da će NATO imati bolje odnose sa Rusijom.

- Nadam se da će se rešiti i to pitanje sa gasovodom. Mi smo sad ujedinjeni tako da ne bi trebalo da bude problema.

Što se tiče Putina Tramp je rekao da on nije njegov neprijatelj.

- Mi smo rivali ali nije mi on neprijatelj, nadam se da ćemo jednom biti prijatelji - rekao je on.

Ranije danas, američki predsednik Donald Tramp ponovo je kritikovao ostale članice NATO-a i trgovinsku praksu EU na sastanku iza zatvorenih vrata tokom samita Alijanse u Briselu, rekli su izvori agenciji Rojters.

Lideri NATO-a potom su zatražili da predstavnici partnerskih država, Ukrajine i Gruzije, napuste prostoriju da bi održali vanredni, neplanirani sastanak, dodali su ovi izvori.

Prema pisanjima "Vašington posta" koji se pozvao na diplomate koje se nalaze u Briselu, Tramp je zapretio da ukoliko "NATO članice odmah ne povećaju svoju potrošnju na odbranu, da će Sjedinjene Države ići same".

Ipak, te tvrdnje opovrgao je danas francuski predsednik Emanuel Makron koji je rekao da Tramp ni u jednom trenutku, bilo zvanično ili privatno, nije zapretio povlačenjem Amerike iz NATO.

Međutim, Makron je takođe negirao i Trampovu tvrdnju da su se sve članice vojnog saveza složile da uvećaju odbrambene troškove preko 2 procenta bruto domaćeg proizvoda.

- Postoji saopštenje koje je objavljeno juče. Veoma detaljno - rekao je Makron i dodao da "to potvrđuje cilj od dva procenta do 2024. godine. To je sve".

Učesnici samita potvrdili su posvećenost datu 2014, nakon što je Rusija anektirala Krim, da će zemlje članice početi više da izdvajaju za odbranu kako njihove ekonomije rastu sa ciljem da za jednu deceniju dostignu 2 procenta BDP-a.


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

NATO podiže spremnost, Makedoniji uručena pozivnica

Slobodna Evropa četvrtak, 12. jul 2018.

Tramp: Dobio sam veoma lepo pismo od Kim Džong Una

Novi magazin četvrtak, 12. jul 2018.

Trampov ultimatum NATO

B92 četvrtak, 12. jul 2018.

Ključne reči

Donald Tramp Brisel NATO BDP

©2019 Netmark d.o.o.