Kultura arhiva vesti 09.05.2019

Umetnost koja je pobedila smrt za uspešan početak 12. festivala Beldocs

B92 09.05.2019
Projekcijom dokumentarnog filma "Linija života" Darka Bajića, priči o rediteljevom ocu Milošu Bajiću, prvom apstraktnom slikaru u vremenu jugoslovenskog socrealizma, sinoć je u beogradskoj Kombank dvorani otvoren 12. međunarodni festival… »

Kriminolog u trci za upravnika nacionalne biblioteke

Danas 09.05.2019
Predsednik Upravnog odbora NBS Miloš Janković podneo ostavku pa konkurisao za mesto upravnika Upravniku Narodne biblioteke Srbije Laslu Blaškoviću juče je istekao mandat. Zbog kandidature za novog upravnika NBS kriminolog Miloš Janković je podneo… »

SAD ovu rečenicu zna celi svet: Evo šta je princ Hari šapnuo Megan kad su krenuli da se slikaju sa bebom Arčijem!

Kurir 09.05.2019
Princ Hari i princeza Megan pokazali su svog prvog sina Arčija javnosti, a cela Britanija se pitala šta je to novopečeni tata rekao svom Tina Lanin koja se profesionalno bavi čitanjem reči sa usana otkrila je šta je princ Hari šapnuo Megan Markl… »

U Pekingu potpisan ugovor o rimejku filma „Most“ Šibe Krvavca

Danas 09.05.2019
U Pekingu je potpisan Ugovor o rimejku filma „Most“ (1969.) Hajrudina Šibe Krvavca između kineske filmske kompanije Huahua Media, „Dandalion Production Inc“ iz Los Angelesa i Filmskog centra Sarajevo, kao vlasnika tog filma, prenosi Fena. Uoči… »

150 Godina staropramena: Staropramen na Street food festivalu nastavlja da niže nezaboravne momente

Kurir 09.05.2019
Po ugledu na svetske Street Food Festivale, svi ljubitelji dobre ulične hrane doživeli su jedinstveno gastronomsko iskustvo u srcu Beograda, a Staropramen je u dobroj atmosferi, uz nastup IrieFM-a proslavio veliki jubilej - 150 godina najbolje praške… »

Njegovu pesmu slušate ili pevušite svaki dan, a pojma nemate da je umro! Preminuo je pre 8 godina u velikim bolovima, a ni…

Kurir 09.05.2019
Izraz "one hit wonder", čudo sa jednim hitom, znači da je jedna pesma, jedan hit proslavio pevača ili grupu, a onda su nestali sa scene iako njihova pesma i dalje "vrti" Pesma ostaje trajno, a njihovi izvođači su u međuvremenu umru, i niko ne… »

Počelo okupljanje Fotografske umetničke kolonije u Zrenjaninu

Danas 09.05.2019
Učesnici druge Fotografske umetničke kolonije u Zrenjaninu započeli su juče okupljanje radnim izletom u Specijalni rezervat „Carska bara“, gde su ovekovećili ravničarske prizore a potom je otvorena na gradskom trgu izložba fotografija starih… »

Slavko Bogdanović - Inventar discernacije

Arte 09.05.2019
Monografska publikacija o radu Slavka Bogdanovića, koja se pred kraj prethodne godine pojavila u izdanju Orion Arta i Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, biće polazna tačka za razgovor o tekstualizmu i alternativnoj kulturi sedamdesetih godina… »

Niški kulturni centar: Majski VODIČ kroz programe

Naissus info 09.05.2019
6 – 8. (ponedeljak – sreda) Festival dugometražnog dokumentarnog filma (U susret BELDOCSU) Mala sala NKC-a, početak projekcija u 19,00 i 21,00 9. (četvrtak) Projekcija filma povodom Dana pobede „Nesalomivi“ (Nesokrušimый, 2018, Rusija) Mala… »

Odvela sina u školu kad je imao samo 3 meseca: Marija Karan otkrila da dete vaspitava na poseban način i njegov život je…

Kurir 09.05.2019
Glumica Marija Karan, koja se nedavno vratila na scenu u Srbiji, otvorila je dušu o vaspitavanju deteta, kojeg je počela da vodi na predavanja sa tri meseca. "Mnogo mi se dopadao odnos koji je moja najbolja drugarica imala sa svojim sinom, a ona je… »