Kultura arhiva vesti 09.05.2019

U Američkom kutku u Nišu "Izgubljeni u prevodu" i diskusija o filmu

Južne vesti 09.05.2019
Film rediteljke Sofije Kopole Izgubljeni u prevodu, građani će moći da pogledaju u Američkom kutku 10. maja od 17 sati. Posle filma, biće organizovana i diskusija o tom ostvarenju. Iz Američkog kutka kažu da će diskusiju, kao i kratak uvod u film… »

Bioskopski repertoar do 15. maja

Patak online 09.05.2019
VALJEVO- Na repertoaru valjevskog Bioskopa 85 do 15. maja su filmovi „ Sadko“, „Bitanga s plaže“, i „Osvetnici“. Radno vreme blagajne Centra za kulturu je radnim danima od 16.30 do 20 časova, a vikendom od 14.30 do 20 časova. „Sadko“ je… »

In Memoriam: Radovan Mićić (1944 - 2019)

Dnevnik 09.05.2019
NOVI SAD: Radovan Mićić je poštovan kao poznavalac istorije srpske kulture, a naročito istorije čitaonica i biblioteka, diljem bibliotekarske struke, a i šire. Poštovan od svih onih koji su dolazili u biblioteku u potrazi za informacijom, ne samo… »

Božo Vrećo, pevač i kompozitor: Sevdah me isklesao

Dnevnik 09.05.2019
NOVI SAD: Interpretatora i kompozitora sevdalinki Božu Vreću odavno više ne nazivaju „bosanska Končita”, jer su lepota njegove pesme i popularnost koja je iz te lepote proistekla obesmislili puka vizuelna poređenja sa austrijskim transrodnim… »

"Zapisi" niškog pesnika na promociji u Banovini

Južne vesti 09.05.2019
Promocija zbirke pesama "Zapisi" i obeležavanje 50-godišnjice od objavljivanja prve pesme Dragiše Erakovića, pesnika čije se knjige nalaze u bibliotekama 12 evropskih zemalja, održaće se u petak, 10. maja u velikoj sali niškog Univerziteta. Na… »

Neobičan hobi dečaka stefana vujnovića: Desetogodišnjak crta karikature političara! Na crtežima izbori, predsednik…

Kurir 09.05.2019
Desetogodišnji Stefan Vujnović iz Zemuna ima neobičan hobi, crta karikature političara. On sluša šta odrasli pričaju i gledaju, upija informacije, pita šta mu nije jasno, a zatim sve to pretoči na papir. Za crtanje su mu, kako kaže… »

Muzika spojila Kanadu i Srbiju

RTS 09.05.2019
Koncertom u Beogradskoj filharmoniji obeleženo je srpsko-kanadsko prijateljstvo. Srednje umetničke škole u Srbiji i Kanadi su nakon zaključenog protokola o saradnji u Ministarstvu spoljnih poslova održale zajedničke koncert. Prvi put kanadski… »

Rasplamsavanje i naslućivanje: Prva samostalna izložba Milekića

Danas 08.05.2019
Nikola Milekić, mladi akademski slikar i pedagog otvorio je u utorak u galeriji „Kvaka 22“ svoju prvu samostalnu izložbu. Postavka je od tridesetak ulja, portreta i aktova pod nazivom „Rasplamsavanje“, a jak potez i poigravanje sa perspektivom… »

Na filmskom festivalu u Kanu omaž Silvesteru Staloneu

Danas 08.05.2019
Američki glumac Silvester Stalone će doći na filmski festival u Kanu gde će ekskluzivno prikazati snimke petog nastavka serijala „Rambo“ na specijalnoj projekciji priređenoj kao omaž glumcu, saopštili su danas organizatori festivala. Glumac… »

Matija Bećković gost lozničana: "100 portreta" za nezaborav

Večernje novosti 08.05.2019
Matija Bećković u Loznici predstavio svoju knjigu pesama u izdanju "Novosti". Ranković: Ovo je poezija koja će živeti vekovima. U KRIPTI nove lozničke crkve, na Lagatoru, koja je posvećena Svetom Nikolaju (Srpskom) Velimiroviću, predstavljena je… »