Norveška ambasada pomogla u nabavci zaštitne opreme za 620 inspektora u Srbiji

Beta 11.05.2020

Ambasada Norveške u Srbiji, u saradnji s Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave, obezbedila je maske, rukavice, vizire i dezinfekciona sredstva za 620 inspektora Tržišne, Sanitarne, Zdravstvene inspekcije i Inspektorata za rad, u cilju njihove efikasnije zaštite tokom obavljanja nadzora zbog pandemije korona virusa, saopštio je danas NALED.Donacija, uručena na svečanosti kojoj je prisustvovao i ministar države uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, deo je podrške u okviru projekta "Jačanje inspekcijskog, upravnog i sudskog nadzora nad radom inspekcija u Republici Srbiji" koji finansira Norveška ambasada, a sprovodi NALED u saradnji sa tim ministarstvom.

"Pandemija COVID-19 postavila je pred nas novi, vanredni zadatak saradnje privrede i inspekcija radi očuvanja zdravlja građana i stabilnosti tržišta. Od sredine marta inspekcije su obavile oko 269.000 nadzora što je više nego u redovnom stanju. Najveći teret iznele su upravo inspekcije kojima danas uručujemo zaštitnu opremu i zahvaljujem im što su brinuli o zdravlju svih nas i stabilnosti i snabdevenosti tržišta", izjavio je Ružić.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo je 25. marta u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i NALED-om uspostavilo Kontakt centar za republičke inspekcije kojima su građani i privreda uputili više od 3.000 prijava zbog povećanja cena hrane i medicinske opreme, kao i u oblasti rada.

Ministar je istakao da su u samo 12 odsto prijava utvrđene nepravilnosti, što, kako je naveo, govori o visokoj savesnosti domaće privrede.

"Nakon ove pandemije i kroz naše buduće zajedničke aktivnosti, uveren sam da će i građani i privreda biti svesniji značaja inspektora, koji rade u interesu celog društva. Želeli bismo da inspektori u Srbiji budu jednako poštovani kao inspektori u Norveškoj, jer oni to zaista zaslužuju, posebno nakon neizmernog doprinosa u borbi protiv COVID-19", izjavio je norveški ambasador Jern Eugen Gjelstad, zahvaljujući se inspektorima što su tokom vanrednog stanja doprineli očuvanju stabilnosti na tržištu i zdravlja građana.

Dodao je da ga raduje i planirano otvaranje 1.200 novih radnih mesta za inspektore u naredne tri godine.

"Drago mi je da su inspekcije promenile pristup i da su preventivno postupale i tokom vanrednog stanja, a tokom situacija kao što je ova jasno je da bi represivni mehanizmi trebalo da odu u prošlost", kazao je Gjelstad.

Potpredsednik NALED-ovog Saveza za fer konkurenciju i partner u KPMG-u, Igor Lončarević, kao važan doprinos projekta istakao je jačanje poverenja građana i privrede jer inspekcijske organe sve više vide kao najodgovornije za suzbijanje sive ekonomije.

"Kroz izmene Zakona o inspekcijskom nadzoru, a potom i obuku oko 400 inspektora, izradu gotovo 100 mišljenja i objašnjenja za primenu propisa i 55 modela obrazaca koje koriste inspektori tokom i nakon nadzora, značajno smo smanjili mogućnost da naprave grešku i unapredili njihovu efikasnost. To je omogućilo da za 20 odsto smanjimo broj poništenih rešenja inspektora nakon žalbi i samo rešavanje žalbi je dvostruko brže u odnosu na vreme pre početka projekta", rekao je Lončarević.

Prema njegovim rečima, još važnije je što je ujednačena inspekcijska praksa po velikom broju pitanja, "što znači da privrednici unapred znaju šta mogu da očekuju prilikom posete inspektora".

U narednoj fazi projekta akcenat će biti na reorganizaciji inspekcijskog sistema u cilju spajanja inspekcija sa srodnim delokrugom rada u inspektorate, osnaživanje položaja, profesionalizma i samostalnosti inspektora, kao i unapređenje vrednovanja učinka inspektora, navedeno je u saopštenju.

Kontinuirano će se raditi, kako je naglašeno, i na jačanju saradnje i dijaloga između privrede, regulatora i inspekcija.

(Beta, 05.11.2020)

Povezane vesti »

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »